Paris
London
New York
Friday, 22 November, 2024
Last Update 13:59
11:16    |    07/07/2023

IARC: Îndulcitorul Aspartam, posibil cancerigen pentru oameni!

Aspartamul, utilizat în sucurile dietetice sau guma de mestecat, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni” pentru prima dată de către Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Această recomandare pentru persoanele fizice vine de la un comitet separat de experţi al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul de experţi pentru aditivi alimentari al OMS şi al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură), alături de determinările autorităţilor naţionale de reglementare.

Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate. De exemplu, un adult care cântăreşte 60 kg ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic – în funcţie de cantitatea de aspartam din băutură – în fiecare zi pentru a fi expus pericolului. Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi Europa.

Luna trecută, OMS a publicat recomandări care îndeamnă consumatorii să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutăţii.

Medicul Alexandru Rafila a explicat, sâmbătă, pentru un post TV, că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”. Rafila a subliniat că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori, pentru că acestea au şi alţi aditivi, relatează News.ro.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai. Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă.

Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi… partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.

Sursa: Puterea 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready