Paris
London
New York
Tuesday, 24 December, 2024
Last Update 13:59
16:13    |    01/05/2014

Atentie la gratare ! Controale în zonele de picnic, în perioada 1-4 mai

Echipe ale Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, Gărzii Naționale de Mediu /GNM/, în colaborare cu Poliția locală și Jandarmeria vor demara, în perioada 1-4 mai, controale în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, având în vedere minivacanța de 1 Mai, precum și deschiderea sezonului turistic, în perioada 1-4 mai, la nivelul întregii țări, echipe mixte de control vor desfășura acțiuni de patrulare în zonele special amenajate pentru activități de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, dar și în zonele turistice și în zonele de afluență publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.

Controale similare au fost efectuate în toate județele și în perioada 19-22 aprilie 2014, la solicitarea ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi. În urma acestor verificări, au fost aplicate sancțiuni (avertismente verbale) unor persoane fizice și au fost transmise atenționări către primării și autoritățile locale referitor la obligațiile care le revin, potrivit Legii 54/2012 — Legea picnicului.

Conform legii, activitățile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate, sau în zone indicate pentru picnic, care aparțin domeniului public său privat al statului și/ sau unităților administrative-teritoriale, zone în care există utilități și facilități pentru desfășurarea unor astfel de activități și este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităților de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei și 3.000 lei.

În aceste zone special amenajate, respectiv zone indicate pentru picnic, cetățenii trebuie să respecte un set de reguli, respectiv: păstrarea curățeniei și aruncarea deșeurilor doar containerele special amenajate, aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii și stingerea jarului după încheierea activității, folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniștii și ordinii publice.

De asemenea, cetățenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce țigări, chibrituri sau obiecte aprinse la întâmplare, să nu spele obiectele care au deservit activității de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate și să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural. Nerespectarea acestor obligații constituie contravenții și pot atrage, în consecință, amenzi contravenționale cuprinse între 100-5000 lei, pentru persoane fizice.

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready