Paris
London
New York
Thursday, 09 May, 2024
Last Update 13:59
15:36    |    03/05/2024

Filmul „Coroana României”, lansat cu succes în Portugalia, țară cu o istorie monarhică de 8 secole

Filmul „Coroana României”, realizat de către jurnalistul George Grigoriu, documentar ce vorbește în premieră despre istoria încoronărilor din țările române, a fost lansat cu succes în Portugalia, țară cu o tradiție monarhică de aproape opt secole. Povestea Coroanei Române a fost spusă la ICR Lisabona în chiar ziua în care țara lui Luís Vaz de Camões sărbătorea 50 de ani de la Revoluția Garoafelor.

O sală neîncăpătoare

Cu 30 de minute înainte de ora anunțată pentru proiecția filmului, sala Institutului Cultural Român, situat în celebrul cartier Alfama din Lisabona, a devenit neîncăpătoare. Publicul, unul cu adevărat internațional, a fost format din români și portughezi, dar și din francezi și englezi.

La proiecție, au participat George Grigoriu, regizorul și producătorul documentarului, precum și Narcis Dorin Ion și Mircea Hortopan, reprezentanții Castelului Peleș din România și, în același timp, doi dintre istoricii importanți care apar în film.

Descendența portugheză a Regelui Ferdinand I

În deschiderea evenimentului, a luat cuvântul domnul Dinu Gîndu, directorul ICR Lisabona, care a prezentat mesajul de bun-venit. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș, a făcut o scurtă prezentare a felului în care România s-a conectat, prin intermediul figurilor noastre monarhice, cu cele mai importante case regale ale Europei. Domnia Sa a amintit și de legăturile dintre România și Portugalia, prin descendența portugheză a Regelui Ferdinand I al României.

Narcis Dorin Ion a vorbit și despre un subiect sensibil din istoria românilor: lipsa coroanelor domnitorilor români, și a amintit că astăzi, prin comparație cu alte popoare ce au o tradiție monarhică, noi nu am mai păstrat decât coroanele Regelui Ferdinand I (coroana folosită inițial de către Regele Carol I), coroana Reginei Maria și pe cea a Reginei Elisabeta.

Filmul, o carte de vizită pentru cei care vor să cunoască mai bine România

La eveniment a participat și domnul Mircea Iliescu, Însărcinat cu afaceri a.i. al României în Portugalia. Oficialul român, care s-a adresat în engleză, a subliniat importanța acestui film, caracterizându-l drept „un documentar de excepție” care „vine să ofere o impresionantă carte de vizită a țării noastre” în contextul în care anul acesta se împlinește o jumătate de secol de relații diplomatice între România și Portugalia. Totodată, domnia sa a arătat că proiecția filmului a avut loc în chiar ziua în care portughezii au serbat 50 de ani de democrație, după Revoluția Garoafelor, eveniment ce a avut loc în aprilie 1974. Diplomatul român și-a exprimat dorința ca acest film să aibă un parcurs european cât mai lung, pentru ca istoria noastră să fie cât mai bine cunoscută în afara granițelor.

Istoria regalității, într-un oraș regal străjuit de „Cristo Rey”

La rândul său, regizorul filmului, jurnalistul George Grigoriu, a mulțumit comunității românești prezente în număr mare la eveniment, amintind de legăturile prin latinitate dintre cele două țări aflate la extremitățile Europei. Acesta a precizat că filmul „Coroana României” nu putea lipsi tocmai din orașul străjuit de celebra statuie intitulată în mod sugestiv  „Cristo Rey”.

„Nu întâmplător, această proiecție are loc aici, la Lisabona. Chiar dacă ne aflăm la extremitățile Europei, nu trebuie să uităm legăturile noastre culturale, nici conexiunile dintre cele două țări prin regele Ferdinand I. În plus, un film despre istoria regalității nu putea lipsi dintr-un oraș aflat sub patronajul celebrei statui hristice „Cristo Rey”, a spus George Grigoriu

„Noi, românii, nu avem o tradiție monarhică la fel de cunoscută precum cea a Portugaliei; la noi, regalitatea este asociată mai degrabă cu momentul din 1881, în vreme ce istoria regalității portugheze începe din secolul al XII-lea și are și o vocație imperială. Cu toate acestea, și la noi voievozii și domnitorii noștri erau purtători de coroane încă din cele mai vechi timpuri, iar în tradiția populară, Regina Maria era numită «împărăteasa românilor»”, a precizat George Grigoriu.

Acesta a amintit și că, în 1383, an în care, în urma bătăliei de la Aljubarota, Ioan de Aviz devenea regele Ioan I al Portugaliei și punea piatra de temelie pentru celebra Mănăstire Batahla, în Țara Românească, Negru Vodă, supranumit „Radu Negru” sau „Radul Negrul Voievod”, primul domn al Țării Românești. construia Mănăstirea Cozia, important complex monahal și cultural medieval, situat pe malul râului Olt.

Este un film care te face să îți dorești să vizitezi România

Prezent la proiecția filmului, Leonídio Paulo Ferreira, directorul celui mai important cotidian portughez – Diário de Notícias –, a mărturisit că această perioadă istorică prezentată în film îi era necunoscută.

„Noi, în Portugalia, știam mai mult despre România comunistă și despre sfârșitul erei Ceaușescu decât despre ceea ce am aflat astăzi. Filmul ne ajută să înțelegem acest trecut de acum 100 de ani, care este foarte important pentru a cunoaște România de azi, o Românie care este membră a Uniunii Europene și care, împreună cu Portugalia, face parte din aceeași zonă politică.

Filmul transformă România, prin prisma istoriei sale, într-o țară interesantă de vizitat. Este o carte de vizită în acest sens. Cu siguranță, cei care urmăresc acest documentar vor avea curiozitatea să viziteze cel puțin locurile în care au fost realizate filmările. Este un film care te face să îți dorești să vizitezi România și să o cunoști mai bine”, a declarat celebrul jurnalist.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și de răspunsuri, ce a durat aproximativ o oră, fiind răsplătit cu minute bune de aplauze.

Filmul „Coroana României” a fost lansat în avanpremieră la Paris, în premieră internațională la Londra și în premieră națională la Ateneul Român și la Palatul Regal. Filmul a fost proiectat și la Centrul Cultural Escoffier, în Villeneuve-Loubet, Franța, la Festivalul de film românesc din cadrul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Cultural „Ro-Mania”, organizat de Consulatul General Onorific al României de la Nisa.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready