Paris
London
New York
Monday, 29 April, 2024
Last Update 20:20
11:35    |    13/09/2023

Ursula von der Leyen: Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen; haideţi să le primim în sfârşit

Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din Schengen, arătând "cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările" de migranţi, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a pledat totodată pentru primirea celor două ţări, "fără nicio întârziere", în spaţiul european de liberă circulaţie.

"Am intensificat protecţia frontierei. Agenţiile europene şi-au aprofundat cooperarea cu statele membre. Permiteţi-mi să mulţumesc, în special, Bulgariei şi României pentru că au fost în frunte - au prezentat cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările", a afirmat Von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, în care şi-a prezentat bilanţul mandatului în fruntea executivului comunitar.
 
"Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere", a îndemnat şefa Comisiei Europene, la capitolul privind migraţia din discursul său.

Ea a anunţat totodată organizarea unei conferinţe internaţionale privind combaterea traficului de persoane, pledând pentru consolidarea rolului unor agenţii precum Europol, Eurojust şi Frontex.

"Ştim că migraţia necesită muncă constantă. Şi nicăieri asta nu este mai vital decât în lupta împotriva traficanţilor de oameni. Ei atrag cu minciunile lor oameni disperaţi şi îi pun pe rute mortale prin deşert sau pe bărci care nu sunt potrivite pentru mare", a spus ea.

"Modul în care aceşti contrabandişti îşi desfăşoară activitatea este în continuă evoluţie. Legislaţia noastră are peste douăzeci de ani şi are nevoie de o actualizare urgentă. Aşadar, avem nevoie de o nouă legislaţie şi de o nouă structură de guvernare", a precizat şefa CE.

Ea a subliniat, de asemenea, că este nevoie "de o aplicare mai puternică a legii, de urmărire penală şi de un rol mai proeminent pentru agenţiile noastre - Europol, Eurojust şi Frontex".

"Şi trebuie să lucrăm cu partenerii noştri pentru a combate această plagă globală a traficului de persoane. Acesta este motivul pentru care Comisia va organiza o Conferinţă internaţională privind combaterea contrabandei de persoane. Este timpul să punem capăt acestei afaceri insensibile şi criminale", a declarat ea.

Von der Leyen a evidenţiat în acelaşi timp beneficiile Pactului privind migraţia şi azilul. "Când am preluat mandatul, nu părea să existe niciun compromis posibil. Dar, odată cu Pactul, ajungem la un nou echilibru, între protejarea frontierelor şi protejarea oamenilor, între suveranitate şi solidaritate, între securitate şi umanitate. Am ascultat opiniile tuturor statelor membre şi ne-am concentrat asupra tuturor rutelor. Şi am transpus spiritul Pactului în soluţii practice", a subliniat ea.

"Am fost rapizi şi uniţi în răspunsul la atacul hibrid pe care Belarus l-a lansat împotriva noastră. Am colaborat îndeaproape cu partenerii noştri din Balcanii de Vest şi am redus fluxurile neregulate. Am semnat un parteneriat cu Tunisia care aduce beneficii reciproce dincolo de migraţie - în privinţa energiei, educaţiei, competenţelor şi securităţii. Şi acum dorim să lucrăm la acorduri similare cu alte ţări", a mai spus Von der Leyen.

"Activitatea noastră în domeniul migraţiei se bazează pe convingerea că unitatea este la îndemâna noastră. Un acord privind pactul nu a fost niciodată atât de aproape. Parlamentul şi Consiliul au o şansă istorică de a-l depăşi. Haideţi să arătăm că Europa poate gestiona migraţia în mod eficient şi cu compasiune. Să facem asta", a pledat şefa CE. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready