Paris
London
New York
Monday, 29 April, 2024
Last Update 20:20
11:05    |    07/07/2023

AIEA ''face progrese'' în accesul la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, potrivit lui Grossi

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) ''face progrese'' în ceea ce priveşte accesul la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat vineri directorul său general Rafael Grossi, informează AFP.

"Cred că facem progrese", a declarat Grossi în timpul unei vizite la Tokyo.

Directorul AIEA a precizat că inspectori au vizitat mai multe situri, printre care bazinele de răcire, dar că nu au avut acces la acoperiş, unde, după cum suspectează Ucraina, forţele ruse care ocupă centrala au plasat mine sau explozibili.

"Sunt mai degrabă convins că vom obţine această autorizare", a declarat Grossi.

"Aceasta este o zonă de luptă, este o zonă de război activă, deci uneori poate dura o zi sau două pentru a obţine autorizaţii", a explicat Grossi.

Ucraina, a cărei centrală nucleară Cernobîl (nord) a fost, în 1986, în epoca sovietică, scena celei mai grave catastrofe nucleare din istoria omenirii, a acuzat marţi Moscova că pregăteşte o "provocare" la centrala Zaporojie. Armata ucraineană susţine că "obiecte similare unor explozibili au fost plasate" pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei.

Rusia susţine, dimpotrivă, că Kievul este cel care plănuieşte o "acţiune subversivă" la centrală.

Căzută în mâinile armatei ruse pe 4 martie 2022, cea mai mare centrală a Europei a fost vizată de tiruri şi a fost decuplată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară ce generează temeri că s-ar putea produce un accident nuclear major. AGERPRE
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready