Paris
London
New York
Thursday, 02 May, 2024
Last Update 20:20
12:27    |    05/07/2023

Violenţe în Franţa: Comisarul UE pentru Justiţie pledează pentru o ''reflecţie'' asupra menţinerii ordinii

Comisarul Uniunii Europene pentru Justiţie, Didier Reynders, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu "nivelul de violenţă foarte crescut" din Franţa şi a pledat pentru "reflecţie" cu privire la modul de organizare a menţinerii ordinii, într-un interviu pentru postul de radio belgian La Premiere (RTBF), informează AFP.

"În Franţa, ceea ce a fost frapant de-a lungul anilor, aţi văzut vestele galbene, reforma pensiilor, acum aceste revolte, de fiecare dată există un nivel de violenţă foarte crescut", a declarat comisarul belgian.

El a fost întrebat cu privire la violenţele urbane survenite în Franţa după moartea, pe 27 iunie, a unui tânăr de 17 ani ucis de un poliţist în timpul unui control rutier.

"Nivelul de violenţă foarte crescut, el trebuie într-adevăr examinat, pentru că aceasta pune probleme, uneori în comportamentul unui anumit număr de poliţişti, aceasta se poate vedea din situaţiile dramatice care au putut interveni, şi de asemenea din comportamentul persoanelor, care au dreptul să manifesteze liber - acesta este un drept fundamental -, însă nu să jefuiască magazine, nu să distrugă magazine, nu să distrugă bunuri publice", a adăugat Didier Reynders.

"Deci asupra acestor lucruri ar trebui să existe o reflecţie, precum şi asupra modului de organizare a menţinerii ordinii", a continuat el.

"La Bruxelles, de exemplu, sunt probabil câte două-trei manifestaţii pe zi, însă există un mod de a gestiona aceste manifestaţii - care nu sunt toate violente, din fericire - ce trece mai degrabă prin prevenţie, prin arestări administrative când trebuie, decât printr-o confruntare directă", a adăugat comisarul european.

Comisia Europeană prezintă miercurea aceasta al patrulea raport al său asupra statului de drept în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, raport ce examinează funcţionarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei, pluralismul şi libertatea media, precum şi echilibrul puterilor în fiecare stat membru.

Acest raport adresează unui număr de recomandări pentru fiecare ţară. Problema menţinerii ordinii şi a drepturilor fundamentale nu este însă abordată în acest cadru.

Două ţări, Polonia şi Ungaria, se află în colimatorul Bruxellesului pentru "devieri foarte mari în raport cu statul de drept", a comentat Didier Reynders.

Aceste două state au fost private de fonduri europene în aşteptarea reformelor menite să amelioreze independenţa justiţiei şi să combată corupţia. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready