Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
10:15    |    22/03/2023

Polonia spune că axa Rusia-China este periculoasă

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat miercuri drept ''periculoasă'' axa China-Rusia, după ce liderul chinez Xi Jinping a încheiat o vizită la Moscova, relatează AFP.

Vizita liderului chinez la Moscova "ne umple de îngrijorare" deoarece "axa China-Moscova este periculoasă", a spus prim-ministrul polonez într-o conferinţă de presă comună cu omologul său japonez Fumio Kishida.

Xi Jinping a părăsit miercuri Rusia după un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin, cei doi lideri salutând marţi intrarea într-o "nouă epocă" a relaţiei lor "speciale" în faţa Occidentului.

În cadrul vizitei, preşedintele rus a sprijinit prudent planul Chinei pentru reglarea conflictului din Ucraina, acuzând în acelaşi timp Kievul că îl respinge.

Polonia, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei, s-a declarat îngrijorată de consolidarea cooperării între Beijing şi Moscova.

"Încercăm să convingem China să nu susţină Rusia în politica sa internaţională agresivă", a adăugat şeful guvernului polonez.

Kishida a ajuns în Polonia după ce a vizitat Ucraina vecină. El s-a deplasat la Kiev şi în oraşul martir Bucea, din apropierea capitalei Ucrainei, unde soldaţii ruşi au fost acuzaţi că au comis atrocităţi.

Premierul japonez a salutat ajutorul oferit de Polonia acestei ţări afectate de război şi a precizat că i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski "solidaritatea de neclintit a Japoniei şi G7".

El a invocat "povara mai mare" asupra Poloniei în sprijinul oferit Kievului ca motiv pentru un nou ajutor din partea Japoniei pentru Varşovia.

"Din cauza poverii tot mai mari asupra Poloniei provocată de agresiunea rusă persistentă în Ucraina, l-am informat pe prim-ministrul polonez (Mateusz Morawiecki) că am luat decizia de a trata Polonia ca un beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare, în ciuda faptului că economia Poloniei este în creştere şi că Polonia nu este o ţară care primeşte ajutor pentru dezvoltare'', a explicat premierul nipon.

Kishida a mai declarat că a căzut de acord cu Morawiecki să extindă cooperarea bilaterală în sfera securităţii, în economie şi în alte domenii.

Japonia deţine în prezent grupul G7, din care mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Italia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii. AGERPRES


 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready