Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
08:46    |    12/04/2022

Suedia și Finlanda își exprimă interesul pentru aderarea la NATO. Noul avertisment al Rusiei

Rusia a avertizat Finlanda și Suedia să nu adere la NATO, spunând că acest lucru nu ar aduce stabilitate în Europa.

Declarația Rusiei vine în contextul apropierii celor două țări de aderarea la alianța militară defensivă.

Social-democrații care conduc Suedia au anunțat luni că vor purta o discuție internă în legătură cu posibilitatea adeziunii țării la NATO, a relatat Agerpres.

Între timp, Finlanda și-a exprimat și ea sâmbătă, 9 aprilie, interesul de a face parte din NATO.

Sanna Marin, șefa guvernului finlandez, a spus că o decizie va fi luată până la jumătatea lunii iunie, adăugând că și Suedia ar trebui să ia hotărâri similare în același timp.

„Am spus în mod repetat că alianța rămâne o unealtă direcționată conflictului și expansiunea sa nu va aduce stabilitate continentului european,“ a spus azi (luni) purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitry Peskov, conform Reuters, citat de Yahoo.

Ambele state s-au opus în trecut aderării la NATO, dar invazia începută de Rusia în Ucraina în luna februarie a reînviat dezbaterea.

Luna trecută, două aeronave rusești au încălcat spațiul aerian suedez, zburând deasupra teritoriului echipate cu arme nucleare, potrivit Daily Mail.

Zborurile din zona insulei Gotland din data de 2 martie ar fi fost un act intenționat de intimidare a Suediei, conform canalului TV suedez TV4 Nyheterna.

Finlanda este separată de Rusia printr-o graniță de 1.340km, care a fost schimbată de mai multe ori de-a lungul timpului ca urmare a conflictelor militare.

Ministerul de externe al Rusiei a avertizat ambele țări în martie să nu intre în NATO, spunând că dacă vor face vreodată această mișscare, vor suporta „consecințe militare și politice serioase“.

„Este evident că dacă Finlanda și Suedia intră în NATO, care este o organizație militară la bază, vor exista consecințe militare și politice serioase,“ a declarat Sergey Belyayev, liderul departamentului european al ministerului de externe rus pentru agenția Interfax, citată de Euractiv luna trecută.

„Ar însemna schimbarea întregii palete de relații cu aceste țări și ar necesita măsuri de represalii,“ a adăugat acesta.
Dar Suedia a insistat că strategia de securitate a țării este una decisă la nivel național, respingând astfel implicarea Rusiei în hotărârile statului.

Săptămâna trecută, un legiuitor rus a avertizat Finlanda că va deveni o „țintă“ validă dacă intră în NATO și că asta ar asigura „distrugerea țării lor“.

Senatorul Vladimir Dzhabarov a spus că aderarea Finlandei la NATO ar fi o „tragedie teribilă“.

„Dacă liderii Finlandei vor face asta, va fi o greșeală strategică,“ a spus acesta conform Daily Mail.

„Finlanda, care s-a dezvoltat cu success în toți acești ani datorită legăturilor de comerț și economice cu Rusia, ar deveni o țintă.

„Cred că ar fi o tragedie teribilă pentru toată populația finlandeză.“

 Sursa: stirileprotv.ro 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready