Paris
London
New York
Friday, 22 November, 2024
Last Update 13:59
15:05    |    29/03/2022

Iohannis: Importanţa crucială şi istorică a statutului de membru NATO e cu atât mai evidentă în actualul context de securitate

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj cu ocazia aniversării a 18 ani de la depunerea documentelor de aderare a României la Alianţa Nord-Atlantică, evidenţiind că importanţa statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară "ilegală" a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

"În urmă cu 18 ani, la 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare a Tratatului Nord-Atlantic la Departamentul de Stat al SUA. Astfel, ţara noastră a făcut pasul decisiv pentru a deveni membru al celei mai de succes şi puternice Alianţe politico-militare din toate timpurile. Importanţa crucială şi istorică a statutului de membru NATO este cu atât mai evidentă în actualul context de securitate deosebit generat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Această agresiune a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea Alianţei de a se adapta rapid şi de a acţiona prompt şi eficient, în baza coeziunii statelor membre şi a unităţii de decizie", arată şeful statului în mesaj, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Conform preşedintelui, România a fost şi este profund angrenată în procesul de adaptare a NATO atât prin contribuţiile naţionale "substanţiale" la procesele de reflecţie desfăşurate în cadru aliat, cât şi prin demersurile pe care le întreprinde constant la nivel naţional.

El a reafirmat că România va acţiona pentru întărirea capacităţii sale de apărare, inclusiv prin creşterea cheltuielilor bugetare destinate Apărării de la 2 la 2,5% din PIB, prin modernizarea structurii de forţe, prin adaptarea cadrului legislativ din domeniul securităţii şi apărării şi prin alte măsuri adecvate.

"România va promova în continuare parteneriatul dintre NATO şi Uniunea Europeană, un cadru instituţional foarte important de optimizare a eforturilor europene şi euroatlantice în domeniul securităţii şi apărării, care trebuie să crească în relevanţă. România va rămâne un aliat puternic, furnizor de securitate la Marea Neagră şi, dincolo de aceasta, un susţinător decis al consolidării relaţiei transatlantice dedicat valorilor fundamentale ale NATO. La mulţi ani, România în NATO!", a mai transmis şeful statului.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie se celebrează Ziua NATO în România. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready