Paris
London
New York
Friday, 22 November, 2024
Last Update 13:59
20:45    |    22/01/2020

Putin: Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică, nu e oportun să treacă la o formă parlamentară de guvernare

Rusia trebuie să rămână o republică prezidenţială puternică, a subliniat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, întrebat asupra unei eventuale perioade de tranziţie odată cu încheierea mandatului său în 2024, potrivit Reuters.

Săptămâna trecută, Putin a propus modificări constituţionale care i-ar permite să-şi extindă controlul asupra puterii după anul 2024, când - conform actualei legislaţii - nu mai poate să-şi reînnoiască mandatul.

În cadrul unei vizite la Lipeţk, preşedintele rus a declarat miercuri că nu consideră oportun ca Rusia să treacă la o formă parlamentară de guvernare, potrivit Interfax.

'Dacă este posibilă o formă parlamentară de guvernare la noi? Teoretic, posibil. Însă dacă este aceasta oportun? Aici fiecare cu propria sa opinie. Eu consider că nu', a spus Putin într-o întâlnire organizată de autorităţile din Lipeţk cu alegători locali.

Între altele, el şi-a argumentat poziţia prin absenţa în Rusia a unor partide care să aibă mulţi ani de experienţă. 'Pentru ca o republică parlamentară să funcţioneze eficient, structura ei politică trebuie să se fi clădit timp îndelungat. În Europa, unele partide există de sute de ani. Iar în ţara noastră, un partid de regulă este legat de o persoană concretă', a explicat şeful statului rus.

În acest sens, Putin a dat ca exemplu Partidul Liberal-Democrat (LDPR) al lui Vladimir Jirinovski. 'Există Jirinovski - există LDPR, nu este Jirinovski...', a spus liderul rus, fără a-şi termina fraza.

În acelaşi timp, Vladimir Putin şi-a exprimat opinia că Rusia 'cu vastul său teritoriu, cu numeroase confesiuni şi un număr mare de naţionalităţi şi grupuri etnice', are nevoie de o putere prezidenţială forte.

Putin a subliniat că forma parlamentară de guvernare, folosită pe scară largă în prezent în Europa, 'dă semne de blocaj'. 'În unele ţări, în pofida existenţei unei astfel de infrastructuri politice sub forma unor partide politice solide, acestea nu pot forma un guvern şi chiar şase luni. Nu le iese. Vă puteţi imagina cum Rusia ar funcţiona fără un guvern timp de şase luni? Ar fi un dezastru', a opinat preşedintele rus.

Speculaţii privind întărirea rolului parlamentului au apărut după ce Vladimir Putin a propus recent o serie de amendamente la Constituţie, între care unele prevăd o accentuare a rolului Dumei de Stat (camera inferioară) în numirea premierului şi a Consiliului Federaţiei (camera superioară) în numirea şefilor structurilor de forţă, conform presei ruse.

Dar pentru mulţi analişti, Vladimir Putin îşi organizează astfel viitorul după 2024, lăsând maximum de uşi deschise pentru a-şi păstra influenţa în ţara pe care o conduce de 20 de ani. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready