Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
02:54    |    06/01/2020

SUA: Departamentul de Stat cere Irakului să revină asupra intenţiei de a cere retragerea trupelor străine

Statele Unite sunt dezamăgite de decizia parlamentului de la Bagdad de duminică, ce recomandă retragerea tuturor trupelor străine de pe teritoriul său, după uciderea vineri a comandantului militar iranian Qassem Soleimani şi a unui lider aparţinând unei miliţii irakiene, informează Reuters citând Departamentul de Stat.

"În timp ce aşteptăm clarificări suplimentare cu privire la natura juridică şi la impactul rezoluţiei de astăzi, îndemnăm cu tărie liderii irakieni să reconsidere importanţa relaţiei economice şi de securitate existentă între cele două ţări şi prezenţa în continuare a Coaliţiei globale pentru înfrângerea ISIS" a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Morgan Ortagus.
 
Parlamentul irakian a votat duminică o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului, transmite agenţia Reuters.

Rezoluţia solicită guvernului ''să revoce cererea de asistenţă din partea coaliţiei împotriva Statului Islamic ca urmare a încheierii operaţiunilor militare în Irak şi obţinerii victoriei''. ''Guvernul irakian trebuie să ia măsuri pentru a pune capăt prezenţei oricăror trupe străine în Irak şi să le interzică folosirea teritoriului, spaţiului aerian şi apelor, indiferent de motiv'', se mai menţionează în text.
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready