Paris
London
New York
Wednesday, 22 January, 2025
Last Update 13:59
10:36    |    04/11/2015

Fontana di Trevi, accesibilă din nou turiștilor după 16 luni de lucrări de restaurare

Roma și mulțimea sa de turiști pot vedea din nou de marți în toată splendoarea sa unul din monumentele emblematice ale Orașului Etern, Fontana di Trevi, după 16 luni de lucrări de restaurare, finanțate de grupul Fendi, transmite AFP.

Apa urmează să umple iar marele bazin care separă piața de imensa sculptură barocă de pe zidul palatului Poli din centrul Romei. Ceremonia de inaugurare a fântânii, renovată cu fonduri estimate la peste 2 milioane de euro, este programată marți după-amiază (17h00, 16h00 GMT), în prezența patronului casei de modă Fendi, Pietro Baccari, și a lui Karl Lagerfeld, director artistic al Chanel și al grupului italian.

Lucrările de restaurare a fântânii finalizate în 1762 au început la 30 iunie 2014. Primarul Romei, Ignazio Marino, destituit săptămâna trecută, arunca atunci simbolic o monedă în bazinul fântânii. Înaintea lui, sute de mii de turiști făcuseră acest gest, conform tradiției. Se spune că cel care aruncă o monedă în apă, întors cu spatele la bazin, va reveni în Orașul Etern.

În fiecare an sunt recuperate din fântână monezi în valoare de circa un milion de euro, vărsate în întregime unor organizații de caritate. Tipică pentru epoca barocă, fântâna, legată printr-un viaduct care aduce apă din afara orașului, este înaltă de 26 de metri și lată de 20 de metri.

Opera de artă barocă a ajuns celebră în toată lumea îndeosebi datorită unei scene din filmul "La Dolce Vita" de Federico Fellini, în care actrița suedeză Anita Ekberg făcea o baie în fântână noaptea în rochie de seară, însoțită de Marcello Mastroianni.

Pe durata lucrărilor au fost amenajate o pasarelă de plexiglas pentru turiștii care nu au încetat să vină și un mic bazin în care să fie aruncat monezile. Baccari a afirmat că mecenatul firmei se explică prin faptul că Fendi este "o casă italiană, o casă romană". "Pentru noi a fost posibilitatea să ne legăm ireversibil numele de Roma, ocazie pe care nu o puteam rata", a mai spus patronul italian.

Fendi (grupul LVMH) a mai finanțat la Roma restaurarea palatului Civilizației italiene, simbol al perioadei fasciste, numit și Colosseo quadrato, instalându-și acolo noul sediu social.

Comandată lui Nicolas Salvi în 1732 de papa Clement al XII-lea în locul modestei fântâni aflate în acel loc, Fontana di Trevi a fost finalizată după 30 de ani de Niccolo Pannini. Opera monumentală în formă de arc de triumf nu mai fusese restaurată de 23 de ani, amintește AFP. AGERPRES
 
Banner
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready