Voucherele de vacanţă pentru angajaţii companiilor de stat, aprobate marţi de Camera Deputaţilor, vor avea un efect moderat, urmând să aducă un surplus de aproximativ 250.000 de turişti, dar dacă ar fi fost scutite de impozite ar fi avut un efect de patru-cinci ori mai mare, potrivit ANAT.
"Nu am textul proiectului de lege în faţă, dar, ca noutate, ştiu că se elimină intermediarul - societăţile de tichete, care ar fi luat un comision în plus. Din câte ştiu, nu s-a revenit la forma iniţială a ordonanţei din 2009, când şi angajatorul, şi angajatul erau scutiţi de taxe. Cred că această măsură va duce la o creştere în turism, dar nu atât de mare pe cât ar fi fost dacă se eliminau impozitele", a declarat agenţiei Mediafax Alin Burcea, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
El a estimat că faţă de cei 6 milioane de turişti români care îşi fac anual vacanţele în ţară, dacă s-ar fi eliminat impozitele pentru vouchere, s-ar fi înregistrat o creştere de circa 20%, respectiv 1,2 milioane de turişti.
Surse din Autoritatea pentru Turism au declarat agenţiei MEDIAFA că voucherele vor fi scutite de plata contribuţiilor sociale, vor fi deductibile de la plata impozitului pe profit, dar vor fi impozitate pe venit.
"În forma în care este acum, probabil că vor veni în plus în staţiunile din ţară aproximativ 250.000 de turişti", a mai spus Burcea. El a completat că Ministerul Finanţelor nu înţelege că voucherele, dacă ar fi fost scutite integral de taxe, ar fi fost oricum "purtătoare" de TVA şi ar fi dus la o creştere a încasărilor la buget.
Camera Deputaţilor a decis marţi ca instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale să poată acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumpărate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.
Voucherele de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori. Prestarea serviciilor achiziţionate prin intermediul voucherelor se va face în unităţile turistice autorizate de Autoritatea Naţională pentru Turism, iar comisionul maxim perceput de aceste agenţii nu va putea depăşi 10% din valoarea pachetului de servicii oferit.
Angajatul care va beneficia de vouchere de vacanţă nu va mai primi prime de vacanţă sau bilete de odihnă.
"Ne deranjează faptul că se limitează comisionul la agenţii, ceea ce reprezintă un act neconcurenţial. Nicio agenţie nu va dori să vândă cu un comision limitat în lunile iulie şi august, care sunt scurtele perioade când pot vinde cu comisioane de peste 10%. Partea bună este că aceste vouchere, prin care angajaţii vor fi trimişi în vacanţe, elimină toate aranjamentele şi combinaţiile făcute de anumite societăţi de stat şi regii autonome. Acum, totul se va defăşura transparent", a mai spus oficialul ANAT.
Tichetele de vacanţă au fost introduse în anul 2009, pentru a stimula turismul intern, care scăzuse pe fondul crizei economice, dar au fost eliminate un an mai târziu pentru salariaţii de la stat.
Anul trecut, în unităţile de cazare din România au înnoptat 7,91 milioane de turişti (în creştere cu 5%), dintre care 6,2 milioane au fost români.
Mediafax