Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
00:07    |    28/11/2019

Mirel Rădoi, noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României

Noul selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, Mirel Rădoi, a declarat, miercuri, în cadrul conferinţei de presă în care a fost prezentat oficial, că se simte emoţionat şi mândru de poziţia pe care o ocupă, fiind cel mai înalt rang al antrenorului din România.

"Am un gol în stomac şi nu e pentru că nu am mâncat nimic toată ziua. Este pentru că m-am emoţionat, este cel mai înalt rang al antrenorului din România. Aprecierea pe care FRF o are trebuie să o arăt altfel, alături de jucători va trebui să câştigăm acel baraj şi să mergem la EURO. Asta nu înseamnă că nu ne vom gândi şi la viitor. E clar că în momentul de faţă, vorbind despre experienţă, e clar că un antrenor tânăr lasă urme de îndoială şi la o echipă de club şi la naţională. În ultima perioadă, ca să glumim, cred că experienţa mea este mult mai mare ca selecţioner decât ca antrenor. Nu am rezistat decât cinci luni la un club şi un an şi ceva la naţională. Sunt mândru să mă aflu în postura asta şi de acum înainte trebuie să ţinem steagul României sus", a declarat Rădoi.

Tehnicianul a precizat că nu poate promite o calificare la EURO 2020, dar a garantat o schimbare a atitudinii jucătorilor.

"Este un obiectiv intermediar calificarea la EURO. A contat părerea românilor a oamenilor din fotbal şi un argument în plus a fost că nu am putut să văd lucrurile care s-au spus despre jucătorii pe care eu i-am antrenat în vară. Jucători care au fost pur şi simplu acuzaţi direct că nu fac faţă la echipa mare. Şi că această necalificare direct din grupe li se datorează lor, ceea ce nu sunt de acord şi în cel mai scurt timp posibil sper să rezolvăm această problemă. Asta nu înseamnă că vin în faţa românilor şi spun că ne vom califica la EURO. Nu este nimic sigur în fotbal, dar din punct de vedere al atitudinii vă promit solemn că lucrurile se vor schimba. În momentul de faţă nu avem teamă, nu avem multe lucruri de pierdut. Trebuie să e gândim ce avem de făcut pentru a merge la EURO".

Mirel Rădoi a afirmat că va încerca să realizeze un mix între jucătorii cu experienţă şi cei tineri, încă de la meciurile de baraj pentru EURO 2020: "În momentul de faţă, chiar dacă au avut meciuri importante e foarte greu pentru jucătorii de la Under 21 să facă pasul la echipa mare şi să aibă şi rezultate. Ne-a arătat acest lucru şi meciul cu Spania. Din păcate cei care s-au transferat nu joacă. Dar mixul acesta îl vom face chiar de la baraj. Nu avem timpul necesar să căutăm un lider, în momentul de faţă nu-mi doresc un lider. Eu vreau ca forţa grupului să primeze. Cine vrea să vină trebuie să vină de plăcere şi cu pasiune pentru ţara lui, cine nu, poate sta acasă, cam aşa stau lucrurile".

"Eu cred că a fost un an bun. Dacă ne aflăm acum la un singur meci de o finală, la două meciuri de calificare, asta i se datorează şi lui Cosmin Contra. El a pierdut calificarea din grupe, dar am ajuns aici prin Liga Naţiunilor, deci nu poate fi un an foarte rău pentru că suntem la două meciuri de european. Eu cred că atât naţionala de tineret cât şi echipa mare au avut un an bun. Va trebui să-l încheiem în primavara anului viitor cu o calificare şi atunci va fi un an excelent. Pentru anul viitor le luăm pe rând, în primul rând îmi doresc calificarea şi apoi vom vedea cum va fi lupta pentru o medalie la Jocurile Olimpice", a mai spus Mirel Rădoi.
 
Burleanu : Rădoi poate construi o echipă învingătoare cu care să mergem la EURO

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a afirmat, că noul selecţioner Mirel Rădoi are capacitatea să construiască o echipă învingătoare care să se poată califica la EURO 2020.

"Mirel Rădoi este antrenorul cel mai potrivit pentru a integra toţi aceşti tineri talentaţi pe care i-am regăsit la Campionatul European. Un al doilea motiv ar fi că a reuşit să reconstruiască o echipă, un grup unit, şi a reuşit să facă şi performanţă în această vară. Un al treilea argument este că e un fost internaţional român şi cunoaşte foarte bine spiritul şi atitudinea pe care le aşteptăm şi de la jucători. L-am văzut la naţionala de tineret şi aşteptăm acelaşi lucru şi la prima reprezentativă. El cunoaşte foarte bine competiţia internă, pe jucătorii din ţară dar şi pe cei din străinătate.
 
Mirel Rădoi este un antrenor tânăr, energic, este 200% dedicat fotbalului şi pasiunii sale pentru fotbal. Şi un ultim argument este legat de experienţa în meciuri decisive ca selecţioner. Ne amintim toţi meciul din Portugalia care ne-a conferit calificarea la EURO şi apoi meciurile de la campionatul european. Am convingerea că Mirel Rădoi are capacitatea să construiască o echipă, un adevărat grup, o echipă învingătoare cu care să putem merge la Campionatul European. Va reuşi să îmbine experienţa jucătorilor maturi cu energia jucătorilor mai tineri", a declarat Burleanu.

Oficialul FRF a precizat că în baza contractului semnat cu Rădoi, pentru doi ani, acesta va conduce şi naţionala U23 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din vara anului viitor: "Nu am discutat cu niciun alt antrenor, Mirel Rădoi a reprezentat încă de la început prima opţiune. Nu este un mandat pe termen scurt, e unul de construcţie, pe cel puţin doi ani de zile, cu obiective intermediare. Cunoaşte cel mai bine jucătorii tineri pe care îi regăsim la nivelul primei reprezentative. A fost antrenorul care a reuşit să creeze ceea ce ne dorim şi la prima reprezentativă, o echipă învingătoare. Totodată Mirel Rădoi va fi antrenorul care va conduce echipa naţională şi la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020".
 
Burleanu - Nu sunt magician să scot un selecţioner care să garanteze calificarea

"Nu sunt magician să scot un antrenor care să garanteze calificarea. Noi şi până acum ne-am dorit un antrenor care să ne garanteze calificarea la turneele finale. Dar în primul rând avem nevoie de o analiză realistă, să ne dăm seama unde suntem şi ce putem îmbunătăţi. Pentru că şi dacă am fi câştigat cu Suedia la Bucureşti, la cum a arătat jocul nu am fi meritat. Asta e părerea mea, Suedia ne-a dominat la toate capitolele. Pe termen scurt, adică în următoarele patru luni, obiectivul este să creăm o echipă învingătoare. Mirel vă va împărtăşi ce are de gând să facă în aceste patru luni, pentru că misiunea nu este una uşoară", a spus preşedintele.

Acesta nu a dorit să dezvăluie pentru moment obiectivele clare ale lui Mirel Rădoi la prima reprezentativă. "Detaliile contractuale le vom dezvălui după discuţia pe care o vom avea. Oricum, nu este un contract pe termen scurt, este un contract de construcţie, nu ne dorim un antrenor doar pentru aceste meciuri de baraj. Ne dorim să construim. Deci va fi un contract pe cel puţin doi ani cu obiective intermediare", a afirmat Burleanu.

Referitor la posibilitatea ca Nicolae Dică să fie cooptat ca secund al lui Mirel Rădoi, Burleanu a afirmat: "O să îl las pe Mirel Rădoi să anunţe staff-ul, pentru că aşa e normal. Dar am discutat cu el (n.r. - cu Mirel Rădoi) şi detalii despre noul staff pe care îl va avea".

 Începând din martie 2018, Rădoi a ocupat funcţia de manager sportiv al echipei naţionale U21 a României, iar în luna august a aceluiaşi an a preluat banca tehnică, după ce Daniel Isăilă a decis să accepte o ofertă din Arabia Saudită. Rădoi a reuşit să califice reprezentativa Under-21 la EURO 2019, unde a ajuns până în semifinalele competiţiei, performanţă ce a însemnat calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani. În total, pe banca selecţionatei U21, Mirel Rădoi a bifat 15 partide, reuşind să câştige 9 dintre ele şi să înregistreze trei remize, alte trei partide încheindu-se cu înfrângeri.

"Tricolorii" păstrează şanse de calificare la turneul final de anul viitor prin intermediul barajului Ligii Naţiunilor. Ei vor întâlni Islanda în deplasare, pe 26 martie, în cealaltă semifinală a culoarului A al barajelor urmând să se înfrunte Bulgaria şi Ungaria. În finală, pe 31 martie, pentru un bilet la EURO 2020, se vor bate câştigătoarele celor două semifinale, meciul urmând să aibă loc în Bulgaria sau Ungaria.AGERPRES
 
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready