Paris
London
New York
Sunday, 24 November, 2024
Last Update 13:59
22:01    |    10/03/2016

Maria Șarapova, regina sport-business-ului

Cu cinci titluri de Mare Șlem în palmares, jucătoarea rusă de tenis Maria Șarapova, care a anunțat luni că a fost depistată pozitiv la un control antidoping pozitiv, nu poate pretinde la un loc printre marile campioane din istorie, dar grație fizicului său hollywoodian și gustului pentru afaceri, ea a devenit o referință pentru sport-business.

"Dacă aș fi decis să-mi anunț finalul de carieră, atunci nu aș fi putut face acest lucru într-un hotel din centrul orașului Los Angeles", a afirmat jucătoarea în cadrul unei conferințe de presă al cărei anunț a declanșat un val de zvonuri.

Șarapova nu a renunțat însă la tenis, dar controlul pozitiv de la Australian Open cu meldonium sau mildronat, un medicament care i-a fost prescris în 2006, i-a umbrit imaginea până acum perfectă, sau aproape.

Rusoaica este sportiva cea mai bine plătită din lume în 2015, conform magazinului Forbes, cu peste 29 milioane dolari câștiguri, dintre care șapte pe teren, restul provenind din venituri publicitare și diferite activități, între care dulciurile Sugarpova.

După modelul David Beckham, mult mai bine plătit decât Lionel Messi până în ultimii ani ai carierei sale, ea a câștigat în acest sezon mai mulți bani decât Serena Williams, fără însă a câștiga turnee majore, spre deosebire de americancă învingătoare în trei turnee. Averea sa este estimată la peste 200 milioane de dolari.

"Frumusețea vinde. Eu știu că în special pentru asta oamenii mă vor, iar acest lucru îmi convine", a spus ea.

Desigur, bilanțul sportiv al Șarapovei (28 ani) este departe de a fi neglijabil. Deși se află doar pe locul 22 ca număr de titluri majore, doar șase jucătoare din toată istoria tenisului au mai obținut performanța de a câștiga cele patru turnee de Mare Șlem: Wimbledon (2004), US Open (2006), Australian Open (2008) și Roland Garros (2012, 2014), o suprafață care îi convine cel mai puțin, zgura.

Dar fanii săi, căzuți sub șarmul victoriei surpriză de la Wimbledon din 2004 în fața Serenei Williams, sperau mai mult. Ea devenea a treia cea mai tânără jucătoare învingătoare din istorie pe iarba engleză, la doar 17 ani. Anul următor, ea devenea prima rusoaică nr.1 mondial.

Dar această ascensiune fulminantă a fost contracarată de numeroase accidentări, în special la umăr, iar ulterior la braț, și mai ales de o mare campioană, Serena Williams, cea pe care o învinsese pentru a atinge celebritatea pe Centralul de la Wimbledon.

Începând din 2004, rusoaica nu a mai reușit niciodată să o învingă pe americancă: 18 înfrângeri la rând, ultima în sferturile de finală la Australian Open în ianuarie.

Născută la Niagan, în Siberia, în 1987, la un an după mutarea părinților săi din Belarus, determinați de catastrofa de la Cernobîl, ea și-a petrecut copilăria la Soci, pe malul Mării Negre, acolo unde a început tenisul, mai întâi cu mâna stângă. Deși ambidextră, ea a optat pentru mâna dreaptă abia mai târziu.

Fosta mare campioană cehă Martina Navratilova este cea care, după câteva schimburi de mingi cu micuța Șarapova, l-a convins pe tatăl său Iuri să o trimită în Statele Unite. La vârsta de 7 ani, Maria părăsea definitiv Rusia în compania tatălui său pentru Florida. O agenție, impresionată de potențialul său, a preluat în sarcină costul formării sale la celebra academie aparținând lui Nick Bollettieri, după ce tatăl său plecase cu 700 de dolari în buzunar. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready