Paris
London
New York
Wednesday, 15 January, 2025
Last Update 13:59
22:37    |    23/02/2019

Pintea, despre bugetul Sănătăţii: Este mai mare cu 6,1 miliarde de lei; a ajuns la aproape 5% din PIB, va face mult bine pacienţilor

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că bugetul alocat Sănătăţii pentru acest an a ajuns la aproape 5% din PIB şi a afirmat că "va face mult bine pacienţilor din România".

Potrivit demnitarului, finanţarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate în anii anteriori, dar şi demararea unor noi proiecte şi programe menite să îmbunătăţească serviciile medicale de care beneficiază populaţia.

"Anul acesta bugetul alocat sănătăţii este mai mare cu 6,1 miliarde de lei, astfel încât am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Nu uităm că am pornit cu aproximativ 2%. Orice sumă alocată în plus la sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente şi servicii medicale necesare, înseamnă pacienţi salvaţi. Discutăm despre bugetul pentru investiţii. De la 193 de milioane anul trecut, am ajuns la 1 miliard 183 de milioane, adică o creştere de 84%. Asta înseamnă că există bani pentru achiziţionarea de aparatură, există bani pentru reparaţii capitale şi există bani pentru finalizarea lucrărilor începute. (...) Este un buget pe care îl aşteptăm cu toţii. Este un buget care va face mult bine pacienţilor din România", a afirmat ministrul la o conferinţă de presă.

 Sorina Pintea a spus că va fi finalizată achiziţia a 1.000 de incubatoare, procedură care este în derulare, se va achiziţiona aparatură pentru secţiile de obstetrică-ginecologie, ecografe performante.

De asemenea, va fi majorat numărul de proceduri pentru fertilizarea in vitro, iar printr-un program naţional se va finanţa testul genetic de screening prenatal noninvaziv care depistează anomaliile genetice ale fătului.

"Estimăm un număr de aproximativ 200.000 de gravide care vor fi cuprinse în program pe baza unor criterii de eligibilitate care vor fi făcute de către Comisia de obstetrică-ginecologie. Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienţii cu diabet zaharat tip I în urma reorganizării programului naţional de diabet zaharat. (...) Din bugetul MS vom susţine în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casa de asigurări de sănătate. Anul acesta am extins procedura privind tratamentul intervenţional prin tromobiliza intravenoasă pentru pacienţii cu accident vascular cerebral. (....) Vom asigura şi testarea markerilor tumorali şi moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative. Avem în vedere introducerea de molecule noi, molecule inovative. Vom face mai multe introduceri de molecule, încât să putem acoperi o arie terapeutică cât mai largă", a susţinut ministrul.

Pintea a amintit că va fi introdus un program naţional de testare şi tratament pentru carenţa de vitamina D.

"Aş vrea să înţelegeţi că nu facem un screening populaţional. Vom face un screening pe baza unor criterii de risc care sunt stabilite de către specialişti, astfel încât acest program va fi împărţit în două faze: profilaxia rahitismului la sugari şi gravidă. Avem în acest moment un program de profilaxie pentru copilul de până la 18 luni şi vom extinde această profilaxie până în perioada adolescenţei. Apoi, faza a doua, screening pe grupe de vârstă în funcţie de criterii şi factori de risc al deficitului sever de vitamina D. Vom păstra un capitol bugetar distinct pentru bolile rare", a mai declarat ministrul Sănătăţii. AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready