Paris
London
New York
Saturday, 15 August, 2020
Last Update 08:42
13:37    |    24/11/2017

Iohannis: Învățământul în limba română - în centrul discuțiilor cu Poroșenko; cred că vom avea o evoluție înspre soluționare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a discutat cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, despre învățământul în limba română în Ucraina, arătând că este posibilă o evoluție înspre soluționarea acestei chestiuni.

"Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului în limba română pentru românii din Ucraina. Știți că a fost o discuție și este o întreagă discuție pornită de la noua lege a învățământului pe care a aprobat-o Parlamentul ucrainean. În această chestiune am spus președintelui Poroșenko că pentru noi tema este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învățământul în limba română în Ucraina să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanții statului român, cât și cu reprezentanții minorității române din Ucraina. Președintele Poroșenko a acceptat ambele solicitări și în acest sens cred că vom avea o evoluție înspre soluționare", a spus șeful statului, după întâlnirea bilaterală cu omologul său ucrainean, în marja Summitului Parteneriatului Estic.

El a arătat că vizita sa în Ucraina va fi discutată după rezolvarea problemei învățământului în limba română.

"Ca să nu rămână oarece neclarități în spațiu, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios și foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi, dar evident și eu și alții continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu-și imagineze cineva că noi acum facem pe supărații și nu mai vorbim. Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi încât punem în stand-by alte acțiuni până o rezolvăm pe aceasta", a adăugat șeful statului.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready