Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
17:45    |    22/09/2017

DNA: Sevil Shhaideh, urmărită penal pentru abuz în serviciu

Vicepremierul Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), este urmărită penal de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupție, dosarul vizează trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean (CJ) Teleorman, care ulterior le-a închiriat unei societăți comerciale.

În același dosar, s-a mai dispus urmărirea penală față de Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precum și față de Ionela Stoian, director în cadrul MDRAP, Rodica Gușă, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria și față de Alexandrina Anduța Diaconu, registrator-șef în cadrul aceleiași instituții, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiași surse, pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate HG 943/2013, act cu caracter individual, precum și HG 858/2013, act cu caracter normativ, prin care au fost încălcate prevederi din Constituție, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, OUG 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale Apele Române, Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale și Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

Procurorii apreciază că prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale Apele Române. De asemenea, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern.

"În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională Apele Române și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege", mai menționează DNA.

Procurorii mai arată că, sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement "Dunăre-Belina-Seaca", CJ Teleorman a înaintat MDRAP, pe 26 iulie 2013, o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice — Administrația Națională Apele Române, în proprietatea publică a județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice, au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea "Apelor Române" a celor două obiective poate fi făcută doar prin lege, situație în care a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului.

"Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat HG 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern. Modalitatea de adoptare a HG 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor Publice", precizează DNA.

Potrivit procurorilor, din probele administrate a rezultat bănuiala rezonabilă că Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, a inițiat și promovat HG 858/2013, proces care a durat numai 17 ore, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative. Pe 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat hotărârea de guvern prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale ''Apele Române" în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea CJ Teleorman.

"Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul MDRAP, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat HG 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției", se menționează în comunicat.

Conform aceleiași surse, suspecta Ionela Stoian, în calitate de director la MDRAP, a sprijinit demersurile nelegale prin faptul că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare, nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare și a contribuit la crearea unei reprezentări false referitor la contactele de închiriere deja existente.

"De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private. Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și Brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară 'curate', în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația 'Apele Române' și această societate comercială", mai arată DNA.

Mariana Sanda Gheorghiu, Rodica Gușă și Alexandrina Anduța Diaconu sunt suspectate că, sub pretextul îndreptării unei erori materiale și cu încălcarea unor prevederi din Codul civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată.

Procurorii au mai constatat că, prin forma finală a HG 943/2013, se renunță la exprimarea "pentru realizarea Complexului turistic, sportiv și de agrement ''Dunăre-Belina-Seaca'', ceea ce reprezenta motivul inițial invocat pentru trecerea către CJ Teleorman a celor două obiective, apărând în schimb o sintagmă mai generală — și anume "în vederea reabilitării și valorificării cadrului natural al zonei Dunării-Belina-Brațul Pavel".

În același dosar, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.

Procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA au dispus extinderea urmăririi penale față de suspecți în dosarul în care, pe 13 iulie, Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al CJ Teleorman, a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. În același dosar mai sunt urmăriți penal Mircea Dumitrescu, la data faptei administrator public al județului Teleorman, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată, dar și Nela Dorica Iordan, la data faptei inspector la Serviciul Financiar Contabilitate, pentru abuz în serviciu în formă continuată.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready