Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
02:09    |    29/09/2017

Vizită istorică. Patriarhul Kirill al Rusiei vine la Bucureşti

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Preafericitul Părinte Kirill, a acceptat invitația patriarhului Daniel de a veni în România, în perioada 26-28 octombrie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

"Patriarhul Kirill și-a exprimat disponibilitatea de accepta invitația de a veni împreună cu ceilalți Întâistătători ai altor biserici ortodoxe din fostele țări comuniste. Aceștia au fost invitați în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel. Vizita va avea loc și cu prilejul prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor — 27 octombrie", a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Patriarhia Română a anunțat, printr-un comunicat, că sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 9,30, la Catedrala Patriarhală, în prezenta membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și a unor ierarhi ortodocși din străinatate, a clericilor și a credincioșilor mireni doritori să participe, se va săvârși o slujba de Te Deum, iar apoi va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, în Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei.

La 27 ianuarie 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Patriarhul Chirill este una dintre cele mai influente personalitati din Rusia, el fiind considerat un apropiat al presedintelui Vladimir Putin. Din 2011, printr-o decizie luată de Dmitriy Medvedev, Patriarhul are un birou la Kremlin, pe același culoar cu Președintele rus. Chiril nu s-a sfiit ca în preajma ultimelor alegeri prezidențiale să declare public că prosperitatea și stabilitatea Rusiei, de când a venit la putere Vladimir Putin, este un „miracol de la Dumnezeu”.

Relația apropiată dintre Biserică și puterea politică a dus la adoptarea în 2010 a unei legi îndelung așteptată, prin care toate proprietățile confiscate Bisericii erau retrocedate acesteia.

In februarie 2016, la Havana, Patriarhul Chiril s-a întâlnit cu Papa Francisc. Întâlnirea s-a desfăşurat în salonul prezidenţial al micului aeroport Jose Marti din capitala cubaneză. A fost ales un loc neutru, în afara Europei, iar Cuba e ideală - o ţară catolică, dar cu relaţii bune cu Moscova.

Negocierile au durat doi ani și dincolo de însemnătatea crucială pe care întâlnirea o are în apropierea relațiilor dintre ortodocși și catolici. Cei doi lideri crestini s-au imbratisat in debutul intalnirii, iar Papa Francisc i-a spus Patriarhului Kiril: "Draga frate, in sfarsit!". De asemenea, suveranul pontif a repetat de mai multe ori "Suntem frati", potrivit AFP.

La finalul intalnirii, Papa Francisc si Patriarhul Kiril au prezentat o declaratie comuna, una dintre concluziile acesteia fiind "Impreuna pentru pace, viata, familie si impotriva terorismului" 

 

 

 

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready