Paris
London
New York
Thursday, 26 December, 2024
Last Update 13:59
04:38    |    25/09/2014

Sf. Tecla – Sfânta venerată atât de către creştini cât si de către musulmani

Pentru un creştin nu este nimic ciudat atunci când se roagă unui sfânt, dar să fii musulman şi să te rogi unui sfânt creştin asta e ... ceva. De aproape 19 secole atât creştinii cât şi musulmanii se roagă Sfintei Tecla, în special, cei, care din cauza infertilităţii nu pot avea copii, iar minunile nu întârzie să apară acolo unde este şi credinţă.

Şi pentru că sfinţii sunt mereu paradoxali, cine şi-ar fi închipuit că aceea despre care Sfântul Pavel spunea că „nimeni nu merge la război cu mireasa!“, avea să devină cel mai important bastion crestin împotriva fanaticilor ISIS. Mănăstirea Sfintei Mucenițe Tecla se află la Maaloula, în Siria, oraş situat la 70 km vest de Damasc, fiind singurul loc din lume unde se mai vorbeşte aramaica, limba pe care a vorbit-o şi Mântuitorul.

Această mănăstire reprezintă unul dintre locurile de pelerinaj cele mai frecventate atât de creştini cât şi de musulmani. Acum, în acest loc este război. Anul trecut maicile au fost răpite de terorişti, însă Sfânta Tecla a vegheat asupra lor şi au fost eliberate. Au fost printre puţinele persoane scăpate din mâinile fanaticilor ISIS.

Conform tradiţiei, Sfânta Tecla provenea dintr-o familie de nobili păgâni care doreau s-o mărite împotriva voinţei ei tot cu un tânăr păgân. Dorind să ducă o viaţă creştinească, pe când avea doar optsprezece ani, Sfânta Tecla a rupt logodna şi a fugit de acasă. Simţindu-se dezonorat, tatăl a trimis după ea soldaţii romani ca să o prindă si să o pedepsească.

Tradiţia spune că ajungând în faţa versantului, cu urmăritorii după ea, sfânta s-a rugat lui Dumnezeu, iar în acel moment muntele s-a deschis, reusind astfel sa scape. Aşa a ajuns într-o peşteră unde avea să-şi petreacă tot restul vieţii, până la 90 de ani. În peşteră, Sfânta Tecla a descoperit un izvor, care de atunci a devenit vindecător.

Conform tradiţiei locale, atunci când o femeie însărcinată vine pentru a cere ajutorul sfintei, trebuie să mănânce o bucăţică din fitilul ce a fost înmuiat în uleiul candelei care arde continuu în peşteră. Cei bolnavi, care nu pot ajunge la peşteră, îi roagă pe cei apropiaţi să vină şi să se roage pentru ei la mormântul sfintei, să le aducă din apa sfinţită, pentru a se vindeca.

În Siria, desi Islamul s-a răspândit ca religie majoritară, cei ce locuiesc în aceste zone şi-au păstrat credinţa în Sfânta Tecla, fapt ce a ajutat la supravieţuirea mănăstirii.

Dacă Sfântul Arhidiacon Ştefan e primul martir al credinţei în Hristos, apoi Sfânta Tecla e cea dintâi muceniţa a Bisericii creştine şi este socotită întocmai cu apostolii în Sinaxarele Bisericii, pe data de 24 septembrie.

George Grigoriu

 
 
 

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready