Paris
London
New York
Wednesday, 15 January, 2025
Last Update 13:59
02:32    |    15/08/2014

Adormirea Maicii Domnului, moment de bucurie sufleteasca, nu celebrare onomastica

Iconografia bizantina inseamna taina si simbol. Nimic nu este pus la voia intamplarii. Teologia imaginii are rolul de a spune ceea ce vorbele uneori nu cuprind.  Sarbatoarea de astazi –Adormirea Maicii Domnului – prin mesajul sau avea prea multa suferinta in el, ca orice despartire de cineva drag, cu atat mai mult de Maica lui Dumnezeu, asa ca Sfintii Parinti au gandit ca este mai usor sa-l picteze decat sa-l vorbeasca.

Reprezentarea de astazi ne-o arata pe Maica Domnului pe Sfantul Epitaf (bucată de stofă brodată reprezentînd punerea în mormînt), inconjurata de Apostolii indurerati, e moment de despartire si de tamaiere, dar si de bucurie ulterioara a revederii Fiului, ce avea s-o ridice cu trupul la cer.

Pentru toti cei care-si pun intrebarea daca astazi se ureaza La Multi Ani, ei bine, ziua de azi este una de bucurie sufleteasca si NU onomastica ( cea onomastica se serbeaza pe 8 septembrie – Nasterea Maicii Domnului ). Crestinul autentic ( si nu cel inregistrat de INS ), dupa postul de doua saptamani si-a pus hainele de doliu, si-a luat lumanarea si in seara de 14 august i-a cantat Prohodul, adica a insotit-o pe ultimul drum cantandu-i:

“Ceata de apostoli/ Alergati cu ravna/ La ingroparea Maicii.

Ceata de apostoli/ A venit din margini/ Sa-ngroape Fecioara.

Fricos te-mpresoara/ Cetele de ingeri/ La prea slavita-ti moarte.

Cu sobor de ingeri/ Se pogoara Fiul/ Sa ia al Maicii lui duh.”

Din Edictul imperial bizantin din 1297, dat de imparatul Andronic II Paleologul, de proclamare a lunii august drept Luna Maicii Domnului aflam ca e si moment de bucurie SUFLETEASCA:

"Acum este o impreuna-praznuire a celor ceresti si a celor pamantesti. Acum ingerii, pogorand din cer, se amesteca cu noi, oamenii. [...] Acum Insusi Dumnezeu vine de o cheama pe Maica Lui si, primind in sanurile Sale preasfantul ei suflet, il urca la ceruri in alai de ingeri care plinesc lauda lui. Acum Fecioara, chiar daca se muta cu trupul de aici, nu se departeaza de la noi, ci, veghind dintru cele de sus, cata la noi in veac. [...] Deci cuvine-se ca praznicul Adormirii ei sa fie praznuit nu doar o singura zi, ci, luand inceput o data cu luna, sa o strabata intreaga si sa se incheie o data cu ea".

Termenul de praznuire de atunci nu insemna paranghelia de azi ci bucuria sufleteasca ( sufletul nu are nevoie de, piscoturi & sampanie) a INVIERII. Dar, pt ca cel mai mare DAR al omului a fost libertatea, a spune astazi La Multi Ani, nu reprezinta vreun pacat, ci doar in cel mai rau caz ... o simpla politete sociala.

George Grigoriu

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready