Paris
London
New York
Sunday, 24 November, 2024
Last Update 13:59
22:45    |    06/01/2014

Sf Ioan Botezatorul - „Glasul ce striga in pustiu” si astazi

De multe ori prezenta lui Dumnezeu ni se pare incomoda, putin palpabila sau demodata. Ne revolta faptul ca El nu raspunde apelurilor noastre, nu ne satisface cererile, nu ne sopteste numerele la lotto si nici nu joaca rolul valetului personal si atunci il abandonam, inversam logica fireasca a lucrurilor, preferam sa ne desenam credinte si “idoli de tot felul”, sa devenim noi insine “creatori “, chiar daca o simpla privire in oglinda sufletului ne-ar arata o radiografie nu tocmai placuta asupra episoadelor ce ne compun filmul propriei vieti.

Acum doua mii de ani, Sfantul Ioan Botezatorul intra in conflict cu logica umana, redefinind principiile morale si notiunea de verticalitate:

“ Cine altul a postit mai mult ca el în pustie? – spunea parintele Cleopa intr-una dintre predici- Cine a propovăduit mai cu putere pocăinţă în pustiul Iordanului? Cine mustră mai cu asprime pe cărturari şi farisei, numindu-i «năpârci» şi «pui de şerpi»? Cine L-a mărturisit şi L-a arătat pe Hristos înaintea lumii cu mai multă îndrăzneală şi putere decât Ioan Botezătorul? Aşadar, se cuvine să cinstim cu laude astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, «glasul celui ce strigă în pustie». Să lăudăm astăzi pe cel mai mare postitor şi rugător dintre oameni, pe Proorocul cel minunat, pe Înaintemergătorul Lui Hristos, care L-a mărturisit oamenilor, pe propovăduitorul Prea Sfintei Treimi, pe apostolul pocăinţei, pe Sfântul Ioan Botezătorul”.

Tragedia zilelor noastre este ca anii au trecut dar „glasul celui ce striga in pustie” nu a-ncetat sa strige, iar Salomeea si Irozii sunt mai prezenti ca niciodata ...

Si totusi pt ce avem sarbatori ? pe de-o parte, pt a da culoare vietii, pt a ne bucura si impartasi unii de altii - doar nebunii se bucura singuri - , iar pe de alta parte pt a pune hotar vietii noastre, adica pentru a ne cerceta roadele sufletesti ... sau pentru a ne evalua parcursul de la nume la renume, sau cum ar spune Sf Ioan: „Orice pom care nu face rod bun se taie şi în foc se aruncă”

Aproape două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este purtat de 1.951.971 de cetăţeni români - 1.420.774 de bărbaţi şi 531.197 de femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica marţi, 7 ianuarie, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 - Ionela, 11.290 - Nela, iar 6.726 - Ionelia.

Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie, respectiv 514.865, poartă numele Ioan, alţi 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.

George Grigoriu

 
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
Banner
 
ipv6 ready