George Grigoriu: Daca ar fi sa va descrieti viata de actor, printr-o replica, dintr-o piesa de teatru, care ar fi aceea ?
Eugen Cristea: ”A fi sau a nu fi”, celebra replica hamletiana. Prin aceasta inteleg ca in viata trebuie sa existi, sa faci ceva demn, prin care sa incerci sa ramai cumva in amintirea si in constiinta oamenilor. Inteleg ca nu trebuie sa traiesti degeaba, sa nu traiesti inutil, sa te daruiesti celor din jur cu toata fiinta, cu tot ceea ce gandesti si aduci la indeplinire.
George Grigoriu: Cat de greu este sa fii actor in Romania ?
Eugen Cristea: Din ce in ce mai greu In primul rand mi se pare ca a disparut respectul fata de meseria de actor adevarat, a disparut respectul fata de munca dificila pe care Maria Sa, Actorul, o desfasoara zilnic. Suntem agresati de nonvaloare, de vedetele de carton, de un profund amatorism in materie de act artistic. Pe de alta parte, mi se pare absolut inadmisibil sa faci vedete din borfete de santan sau din prezentatoare de stiri care nu fac altceva decat sa citeasca mai bine sau mai prost de pe un prompter amarat. Sper din adancul fiintei ca lucrurile se vor indrepta intr-un tarziu. Sper sa apuc si eu acele vremuri la care visez….
George Grigoriu: Cum vedeti generatia tanara de actori, in conditiile in care elita culturala romaneasca este tot mai imputinata prin ,,plecarile,, dintre noi ale marilor artisti ?
Eugen Cristea: Cu o oarecare speranta dar le va juca feste lipsa de cultura teatrala si cinematografica precum si lipsa de ''meciuri in picioare''. Nu prea li se ofera sanse de a intra in fata, nu prea li se ofera oportunutati de a demonstra ceea ce stiu – asta, bineinteles, daca stiu!- nu au acces la marile spectacole (de altfel, din ce in ce mai rare!) in calitate de interpreti. Nu prea mai au contact direct cu marii actori dintre cei putini care au mai ramas in activitate. Depinde numai si numai de ei sa fie in permanenta pregatiti pentru sansa care – eventual – li se va oferi intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat. Sau indepartat…
” La ora actuala nu avem niciun politician adevarat ”
George Grigoriu: Daca ar fi sa regizati o piesa de teatru cu oamenii politici actuali, ce ati alege ? O comedie sau o tragedie ? Cine ar fi personajele principale ?
Eugen Cristea: Urasc din adancul inimii politica si pe cei care – chipurile – o practica. As alege un spectacol de circ de cea mai proasta calitate, de balci dintr-un sat pierdut de lume, la care nu vine niciun spectator. Nici macar gratis… In primul rand, dupa mintea mea, la ora actuala nu avem niciun politician adevarat, convingator, un politician care sa mai pronunte din cand in cand si cuvantul ,,popor,,. Nu numai spaga, mita, excursii la Nisa, croaziere de lux etc.
George Grigoriu : Intr-o lume a internetului- o lume virtuala- teatrul isi mai indeplineste astazi menirea ?
Eugen Cristea: Poate mai mult ca niciodata. Si astazi se dovedeste ca teatrul este o arta viabila, reala, o arta in care contactul DIRECT cu publicul aduce in prim plan trairi, sentimente, invataminte umane, de care lumea are nevoie mai mult ca oricand. Este imbucurator faptul – si v-o spun din experienta nemijlocita – ca la teatru vin din ce in cei mai multi tineri care, probabil, simt nevoia sa mai comunice si direct, nu numai prin blestematele de display-uri. Cred cu tarie ca TEATRUL ADEVARAT NU VA MURI SI NU VA DISPAREA NICIODATA!
George Grigoriu: Formati impreuna cu sotia dumneavoastra, actrita Cristina Deleanu, un cuplu frumos,( considerat insa de unii ,, atipic,,) atat in viata personala cat si in cea artistica, care este formula succesului ? Cum reusiti sa impacati cele doua mari paliere ?
Eugen Cristea: Ma vad silit sa repet cu alte cuvinte ceea ce spuneam mai sus. Revin – asadar – la notiunea de RESPECT, dincolo de dragoste, prietenie etc. Anul acesta implinim 30 de ani de cand suntem impreuna, atat in viata de zi cu zi, cat si pe scena sau pe platourile de televiziune. Se spune adesea ca intr-o oglinda nu incap doua chipuri deodata sau ca doua sabii nu incap in aceeasi teaca. In cazul nostru, cele doua zicale nu-si gasesc rostul. Le-am contrazis si le contrazicem zilnic. Si sper din tot sufletul sa o tinem tot asa si de acum inainte.
George Grigoriu: Este viata o piesa de teatru, sau teatrul este o viata jucata in afara scenei ?
Eugen Cristea: O scena este lumea, nu?
George Grigoriu: Care va sunt proiectele pentru 2014, cu care vreti sa contrabalansati ? Unde va vom vedea si in ce spectacole ?
Eugen Cristea: In primul rand, in comedia satirica ”AVARUL” ( 25 februarie, ora 19.00) la Teatrul Nottara, apoi intr-o alta comedie deosebita „Galcevile din Chioggia” ( 24 martie, ora 19.00) - recenta premiera incarcata de succes de public, la Teatrul Nottara, sub bagheta tanarului si talentatului regizor Daniel Nitoi, apoi in mai vechiul ,,5 acte de dragoste,,. Dar in primul rand, astept cu nerabdare premiera piesei ,,Romeo si Julieta,, la Teatrul MASCA, sub bagheta vechiului si constantului meu prieten, Mihai Malaimare. Pana atunci, ii invit pe toti iubitorii de teatru sa vina la cele doua reprezentatii de la Teatrul Nottara.