Paris
London
New York
Thursday, 09 May, 2024
Last Update 13:59
16:51    |    17/09/2023

Virusul Nipah provoaca ingrijorare in lumea intreaga. India a inchis mai multe scoli si institutii publice

Marea Britanie monitorizează atent virusul Nipah din India, informeaza Daily Mail. Două persoane au murit deja în sudul ţării după ce au fost infectate, iar alte cinci persoane au fost testate pozitiv. Mai multe şcoli şi instituţii publice au fost închise, în timp ce autorităţile au declarat nouă sate ca fiind zone aflate în carantină. Nici transportul public nu se mai află în funcţiune.  Virusul Nipah se poate transmite de la animale la oameni, direct între oameni sau prin alimente contaminate. Nu există însă un vaccin şi poate ucide până la 75% dintre persoanele infectate. Primele simptome ale virusului sunt febră, dureri sau vărsături şi se poate ajunge până la infecții respiratorii grave şi inflamarea creierului.

Cel puțin doi oameni au murit în urma infecției cu virusul Nipah. Până acum, în Kerala, peste 700 de persoane au fost identificate ca fiind contacte apropiate și sunt testate pentru virus, a declarat miercuri ministrul sănătății al statului, Veena George.Dintre acestea, 77 sunt considerate „cu risc ridicat”.

Oamenilor li s-a cerut să rămână acasă și să își monitorizese starea de sănătate. Autoritățile din Kozhikode au închis unele școli din district, iar șapte sate au fost declarate „zone puse în carantină”. Nu există niciun vaccin pentru acest virus care ucide până la 75% dintre oamenii infectați.

Se transmite de la animale la oameni, direct între oameni și prin alimente contaminate. Simptomele încep adesea cu o durere de cap și somnolență, dar se poate ajunge la comă în câteva zile.

Kerala s-a mai confruntat cu o epidemie mortală a virusului Nipah în 2018. 77 de oameni au murit atunci. Peste 230 de persoane au fost testate în acea perioadă, în timp ce autoritățile au luat măsur stricte pentru a limita răspândirea. 300 de persoane au fost ținute sub supraveghere în 2019, după ce un bărbat a fost diagnosticat ca având virusul.

Statul Kerala s-a mai confruntat cu un focar și în 2021, iar atunci un băiat de 12 ani a murit.

Virusul Nipah a fost identificat pentru prima dată în timpul unui focar din 1998-1999 în Malaezia, unde aproape 300 de persoane au fost infectate și peste 100 au murit. Virusul a fost numit după satul Kampung Sungai Nipah din Malaezia, unde crescătorii de porci au contractat boala.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready