Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
20:03    |    13/03/2018

Specialist Marea Britanie: Igiena mâinilor - un element esenţial în prevenirea infecţiilor în spitale

Igiena mâinilor personalului din unităţile medicale reprezintă un element esenţial în prevenirea infecţiilor, consideră preşedintele Societăţii pentru Prevenirea Infecţiilor din Marea Britanie, Neil Wigglesworth.

El a spus că în Marea Britanie a fost implementat cu succes un program privind reducerea infecţiilor în unităţile medicale prin dezinfectarea mâinilor. "Şi în Marea Britanie am înregistrat un succes important, am putut identifica o reducere a infecţiilor", a spus Neil Wigglesworth, într-o conferinţă organizată cu prilejul evenimentului "Romanian Hand Hygiene Day 2018".

Şi medicul Andreea Moldovan a vorbit despre dezinfectarea mâinilor în cazul personalului medical.

"Primul moment este înainte de a atinge pacientul, pentru că este foarte important să nu îi dăm din microbii pe care noi îi purtăm pe mână. Al doilea moment este înainte de orice gest aseptic, pentru că prin penetrarea tegumentului cu diferite obiecte invazive putem să transplantăm practic microbii de pe tegumentul pacientului sau mai ales de pe mâna noastră. Al treilea moment este după contact cu lichide biologice. De asemenea, este important să ne dezinfectăm pe mâini înainte şi după ce purtăm mănuşi, pentru că şi dacă avem senzaţia unei protecţii oferite de către acestea corespunzătoare în realitate nu este chiar atât de perfectă. Al patrulea moment este după ce atingem anturajul pacientului - tot ce înseamnă noptieră, pat, obiecte ale pacientului - pentru că foarte repede acestea se colonizează cu microbii pe care îi au pacienţii pe tegumentele lor. Ultimul moment la fel de important este înainte să părăsim salonul pacientului, după ce terminăm contactul cu pacientul, pentru ca microbii aceştia să nu fie translataţi mai departe. Sunt cele cinci momente esenţiale care, dacă sunt aplicate, asigură practic o întrerupere a transmiterii microbilor prin mâna personalului sanitar", a arătat medicul.

Profesorul Didier Pittet de la Spitalul Universitar din Geneva, care este şi iniţiatorul Programului Global pentru Siguranţa Pacientului, a spus că, prin această metodă de dezinfectare a mâinilor, se reduce infecţia şi se salvează anual între 5 şi 8 milioane de vieţi în întreaga lume.

"Ceea ce trebuie făcut este îmbunătăţirea nivelului controlului infecţiilor la nivelul ţării, acesta trebuie să fie un obiectiv la nivel de ţară pentru a îmbunătăţi siguranţa pacientului. (...) Zero la sută infecţii nu este posibil în ziua de astăzi cu cunoştinţele pe care le avem. Astăzi ne confruntăm cu anumite infecţii care sunt foarte dificil de prevenit sau chiar imposibil. Astăzi avem dovezi că putem preveni 50% dintre acestea (n.r. - infecţii), în anumite cazuri chiar între 80 - 90%", a mai arătat specialistul.

Ramona Marincaş, asistent medical, a subliniat importanţa rolului pe care îl au asistentele şi infirmierele în ceea ce priveşte îngrijirea pacienţilor.

"Aş vrea să subliniez cât de important este rolul personalului de îngrijire în prevenirea infecţiilor în spital şi mă refer aici la asistenţi medicali şi infirmiere, pentru că ele petrec cel mai mult timp cu pacientul şi îi fac pacientului foarte multe tehnici şi proceduri, începând de la toaleta pacientului, schimbatul patului, alimentaţia, până la aceste catetere sau pacient ventilat în terapie. Toate cele cinci momente ale igienii mâinilor trebuie respectate de către toată lumea pentru a putea fi în siguranţă pacientul", a spus ea. AGERPRES


 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready