Paris
London
New York
Thursday, 26 November, 2020
Last Update 12:51
00:54    |    02/03/2018

Pintea: Vor fi stabilite criterii de evaluare; cei care muncesc foarte mult vor fi răsplătiţi

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi seara la B1 Tv că urmează să fie stabilite nişte criterii de evaluare prin noua lege a sănătăţii, astfel încât cei care muncesc foarte mult să fie răsplătiţi pe măsură.

Ministrul şi-a manifestat convingerea că mulţi medici vor veni dinspre sistemul privat către cel public, astfel încât să nu mai fie nevoie să lucreze în mai multe locuri.

"Eu sunt convinsă că vor renunţa mulţi la privat, pentru că munceau şi la privat ca să îşi completeze veniturile. Era normal să lucreze şi lucrau foarte mulţi. Mulţi sunt epuizaţi. Încearcă să aibă un trai decent lucrând în două-trei-patru-cinci părţi. Salariul le va permite să aibă un singur job. Vor avea şi ei o viaţă, pentru că marea majoritate care lucrează şi în public şi în privat nu mai aveau viaţă personală", a susţinut Pintea.
 
Ministrul Sănătăţii a declarat că orice spital va dori să acorde sporurile la nivelul maxim prevăzut în regulament o poate face din venituri proprii.

"Dacă există vreun spital care doreşte să dea sporurile la maxim, sporurile din regulament, poate să o facă utilizând veniturile proprii. (...) Aceste venituri proprii pot fi folosite de spitale pentru a reîntregi aceste sporuri. Aici vom vedea adevărata valoare a managerilor. (...) Orice spital va dori să plătească la maxim - asta este propunerea noastră - poate să o facă din aceste venituri proprii. Dacă doreşti să câştigi mai mult decât îţi oferă statul român în acest moment, poţi să o faci. (...) Am propus acest lucru sindicatelor, au spus că se vor gândi. Mi-au spus că li se pare o soluţie decentă", a spus Pintea.

Ea a afirmat că medicii chirurgi vor avea sporuri de 50%.

"Medicii din secţiile chirurgicale intrau în sala de operaţie, dar de sporul pentru sala de operaţie beneficiau doar asistenţii medicali, personalul mediu şi personalul auxiliar. Medicul nu avea niciun spor că intra în sala de operaţie. Primea doar sporul secţiei. De exemplu, pe chirurgie generală sporul este de 15%. Acum, pentru orele petrecute în sala de operaţii primesc un spor de 50%. Şi mi se pare absolut normal, pentru că ei în această perioadă lucrează în aceleaşi condiţii ca şi personalul mediu şi auxiliar", a susţinut demnitarul.

Potrivit ministrului, în unităţile de primiri urgenţe, inclusiv medicii care lucrează pe ambulanţele SMURD, pe elicoptere vor avea nişte sporuri de până la 85% conform noului regulament al sporurilor.

Pintea a precizat că sporurile vor fi aplicate la salariul de încadrare.

"Prin regulamentul sporurilor am stabilit nişte limite minime şi limite maxime. Limita maximă a sporurilor în acest moment este 85%. Iar limita minimă - în funcţie de specialităţi. (...) Personalul TESA, conform Ordonanţei 117 din 2017, va avea sporurile menţinute la nivelul lunii ianuarie 2018", a explicat ea.

Referindu-se la medicii de familie, Pintea consideră că aceştia ar trebui să devină foarte importanţi pentru sistemul de sănătate.

"Medicul de familie în România ar trebui să devină foarte important, astfel încât nu am mai avea în spitale pacienţi fără să fie investigaţi, fără să fie consultaţi, fără să fi trecut vreodată pe la un medic de familie şi să nu mai cheltuim atât de mult în spitale, să încercăm să stimulăm medicul de familie să îl verifice, să îl aducă la cabinet", a spus demnitarul.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready