Peste trei sferturi (77%) din totalul spaţiile moderne de birouri din Bucureşti se află în apropierea staţiilor de metrou, la cel mult zece minute de de mers pe jos, iar dezvoltatorii imobiliari continuă să se orienteze spre astfel de zone, una dintre viitoarele variante fiind şi amplasamentele din jurul viitoarei magistrale care ar putea lega Capitala de Aeroportul Internaţional Henri Coandă, arată cele mai noi date publicate de compania de consultanţă Colliers International.
În privinţa interesului investitorilor în imobiliare, pe segmentul clădirilor de birouri, acesta este concentrat în zonele de nord şi de vest, astfel că, până la finele anului 2020, majoritatea livrărilor vor fi în apropierea staţiilor de metrou Aurel Vlaicu (73.200 mp) şi Politehnica (58.400 mp).
"În ceea ce priveşte rata de neocupare, pentru cei 77% din stocul de spaţii moderne aflate în apropierea staţiilor de metrou, aceasta era de 7% la finalul lui 2018, sub media pieţei de 9,5%, în timp ce restul de 23% înregistra o rata de neocupare de 19%. În 2019, este foarte posibil ca această diferenţă între clădirile de birouri care au o conexiune la metrou şi cele care nu au o astfel de conexiune să fi crescut, mai ales ca urmare a numeroaselor relocări care au avut sau vor avea loc. Pe termen mediu, diferenţa se va menţine, ceea ce va duce la o piaţă mai stratificată în ceea ce priveşte atât chiriile, cât şi activele care ar putea fi scoase la vânzare', susţine Sebastian Dragomir, director Office Advisory în cadrul Colliers.
Din cele aproape 2 milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri moderne aflate la cel mult 10 minute distanţă de mers faţă de o staţie de metrou, aproximativ 900.000 mp sunt în apropierea a două staţii de metrou vecine din nordul Capitalei, respectiv subpieţele Floreasca/Barbu Văcărescu şi Dimitrie Pompeiu. De asemenea, o altă subpiaţă aflată în plină ascensiune - Centru Vest - este mai dispersată, clădirile de birouri fiind construite în jurul a mai multor staţii de metrou, precizează specialiştii.
"Pe măsură ce terenurile potrivite pentru dezvoltări de birouri devin din ce în ce mai rare şi mai scumpe, mai ales în zonele centrale, dezvoltatorii se uită şi la zone din jurul viitoarei magistrale care ar putea lega Bucureştiul de Aeroportul Internaţional Henri Coandă din nordul oraşului. De asemenea, tot din acelaşi motiv, unii dezvoltatori s-au orientat şi către terenuri din apropierea unor staţii de metrou (Tineretului, Jiului) care nu fac parte din subpieţele "tradiţionale' de birouri şi vom vedea astfel de clădiri construite aici", sunt de părere consultanţii Colliers.
Colliers Internaţional Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor. Cu operaţiuni în 68 de ţări, cei 14.000 specialişti întreprinzători lucrează împreună pentru a oferi consultanţă şi servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietăţii pentru chiriaşi, proprietari şi investitori.
În 2018, veniturile corporate ale companiei au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari, inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.