Paris
London
New York
Sunday, 24 November, 2024
Last Update 13:59
13:32    |    05/07/2023

Predoiu: Vom monitoriza modul în care se aplică legea privind privind eliminarea dosarului cu şină

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că va transmite prefecţilor o circulară pentru a lua măsurile necesare punerii în aplicare a Legii 9/2023 referitoare la eliminarea dosarului cu şină, iar MAI va monitoriza modul în care acest act normativ se va aplica.

"Legea nr. 9/2023 (...) prevede un număr de măsuri concrete şi obligaţii clar definite pentru instituţiile statului cu scopul de a se apropia de cetăţean, de a simplifica procedurile birocratice, de a face paşi spre digitalizarea serviciului public administrativ. (...) Legea a intrat în vigoare pe 4 iulie. Instituţiile au la dispoziţie 30 de zile pentru a se organiza în acest sens şi pot să vă anunţ că, în calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi transmite o scrisoare circulară către toţi prefecţii pentru a lua măsurile, în limitele competenţelor legale, de a invita şi de a observa modul în care instituţiile publice, autorităţile statului aplică această lege. Ea conţine drepturi clar definite pentru cetăţean şi nu este în logica MAI ca aceste drepturi să fie ignorate. Vom monitoriza, supraveghea modul în care se aplică această lege şi tema va fi, dacă este necesar, adusă în atenţia Guvernului", a informat Predoiu, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că s-au luat măsuri "revoluţionare" în administraţia românească precum interdicţia de a solicita cetăţeanului avize emise de alte autorităţi, obligaţia instituţiilor publice de a pune la dispoziţia cetăţeanului acte oficiale în format electronic dacă acesta îşi manifestă voinţa în acest sens, interdicţia de a solicita copii, duplicate în format metric materializat pe hârtie.

"Vom continua pe această line până când aceste proceduri vor deveni un exerciţiu mult mai facil pentru cetăţean şi vom alinia standardele de debirocratizare şi digitalizare în administraţia românească la tot ceea ce se întâmplă la nivel de vârf în democraţiile dezvoltate", a adăugat ministrul, spunând că legea este o măsură 100% liberală.

Deputatul George Tuţă a punctat că Legea 9/2023 are două componente fundamentale - interzicerea copiilor şi eliminarea dosarului cu şină. El a arătat că vor exista alternative electronice care vor permite cetăţeanului să transmită pe adresa de email a instituţiei toate documentele solicitate.

"Aşadar, România în original şi România fără dosare au menirea de a genera o schimbare profundă la nivelul administraţiei, au menirea de a elimina rolul de poştaş pe care cetăţeanul îl făcea între instituţiile statului. Sunt convins că acest lucru va avea un efect al bulgărelui de zăpadă odată ce numărul cetăţenilor implicaţi va creşte. Cetăţenii implicaţi sunt extrem de necesari şi utili în aplicarea oricărei legi din România, însă când vine vorba de relaţia între cetăţean şi stat cu atât mai mult este nevoie de implicarea acestora. Administraţia trebuie să înţeleagă că în centrul preocupării este cetăţeanul şi nicidecum instituţia. Această birocraţie trebuie eliminată categoric din preocupările administraţiei, dar acest lucru este posibil doar dacă eliminăm birocraţia din starea mentală a tuturor funcţionarilor publici", a subliniat deputatul liberal.

El a prezentat site-ul Româniafărădosar.ro creat împreună cu ceilalţi iniţiatori ai legii, evidenţiind că acesta prezintă legea şi cetăţenii pot sesiza instituţia prefectului în cazul în care instituţiile publice le solicită copii sau dosarul cu şină. De asemenea, există un număr de WhatsApp unde cei din administraţia publică pot solicita lămuriri.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, fost ministru al Digitalizării, a precizat că site-ul îi ajută pe români să-şi ceară drepturile prevăzute de lege.

"Această lege nu va funcţiona decât dacă fiecare român îşi va cere drepturile, (...) pentru că ea nu are sancţiuni pecuniare pentru cei care o încalcă, dar legea este lege. Româniafărădosar.ro ajută cetăţenii să-şi ceară acest drept. Funcţionarii care încalcă legea comit un abuz, ei pot fi cercetaţi disciplinar şi trebuie să fie de cercetaţi disciplinar, iar abuzul săvârşit cu intenţie se pedepseşte şi într-un alt registru la care sper să nu ajungă nimeni - registrul faptelor penale. Deci nu este o lege care nu se poate implementa, nu este lege care nu se va implementa, ba se va implementa cu mare succes cu această condiţie ca fiecare român care este pus în situaţia de-ai fi încălcate drepturile şi le cere, sesizează instituţiile abilitate care au obligaţia să urmărească faptul că acel funcţionar este sancţionat", a explicat Burduja. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready