Paris
London
New York
Sunday, 24 November, 2024
Last Update 13:59
19:57    |    18/01/2023

Cseke Atilla: Cetăţenii vor putea anunţa dacă primesc apa pe ţevi de plumb; Guvernul va propune soluţii

Guvernul va institui un mecanism prin care cetăţenii vor putea anunţa dacă în clădirile în care locuiesc există elemente de plumb în sistemul de distribuţie a apei, a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Cabinetul Ciucă a discutat miercuri un proiect de ordonanţă privind calitatea apei destinată consumului uman.

"Vom institui un mecanism prin care cetăţenii vor veni şi vor declara dacă au asemenea ţevi de plumb care contribuie la acest conţinut, adică să avem aceste informaţii disponibile. Noi nu trebuie să intrăm în proprietatea privată a cetăţenilor din România, drept urmare acest mecanism va fi unul benevol de declarare, în mod cert. În urma culegerii acestor declaraţii de către autorităţile locale, vom primi informaţii pe baza cărora Ministerul Dezvoltării trebuie să prezinte un set de date Guvernului. Dacă amplitudinea problemei, pe care astăzi, într-adevăr, nu o cunoaştem în realitate, este destul de mare, atunci, evident, Ministerul Dezvoltării va propune un program de investiţii prin care să finanţăm aceste înlocuiri de ţevi de plumb", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, după reuniunea Guvernului.

 El a precizat că, potrivit ordonanţei, în termen de 90 de zile de la adoptare, prin ordin al ministrului Dezvoltării, vor fi elaborate normele metodologice privind culegerea informaţiilor. Datele vor fi culese de la fiecare proprietar în parte.

Întrebat dacă statul ar putea plăti pentru înlocuirea acestor instalaţii, Cseke a replicat: "În principiu, da, dar această analiză trebuie văzută, cât de mare este amploarea fenomenului şi a problemei în România. (...) În momentul în care am cules datele şi vedem amploarea, putem să propunem soluţii de remediere".

Cseke Attila a informat că principalul iniţiator al acestei ordonanţe este Ministerul Sănătăţii.

"Avem o directivă europeană care îşi propune o ţintă ambiţioasă - reducerea componentei de plumb, a indicatorului de conţinut de plumb în reţelele de apă potabilă, în principal. Pentru implementarea acestei directive, a fost un grup de lucru care a produs acest proiect de act normativ", a explicat el. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready