Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
18:14    |    06/12/2022

Ghinea: OUG privind taxa pe soare poate să nu fie publicată în Monitorul Oficial; să fie readoptată de Guvern

Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, i-a îndemnat marţi pe guvernanţi să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă "sinistră" care introduce taxa pe soare şi să o readopte.

"Am verificat pe Monitorul Oficial, nu a apărut OUG cu taxa pe soare. Acum, dacă au îndoieli, dacă se gândesc să nu comită prostia, îi îndemn să nu o comită. Acest OUG sinistru poate să fie încă nepublicat, poate să reintre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern viitoare, să fie readpotată şi apoi publicată", a afirmat Ghinea, la Parlament.

El a susţinut că, deşi se spune că şi prosumatorii trebuie să plătească taxe pentru că dau energie în reţea, ordonanţa se referă la energia pe care omul o produce şi o consumă.

"Atenţie nu vorbim de energia băgată de prosumatori în reţea, aceea este taxată din greu. Vorbim, şi spune explicit OUG, de energia care rămâne în spaţiile lor, pe care omul o produce şi tot omul o consumă. Se spune că, dacă această taxă există, va exista din 2026 încolo. Atenţie, doar unul dintre cele trei cazuri vorbeşte de 2026, celelalte pot fi activate imediat. Toţi oamenii au primit într-un fel sau altul asistenţă financiară pentru a-şi instala panourile fotovoltaice vor putea fi imediat taxaţi, toţi cei de la Casa Verde, cei care au aplicat prin PNRR. (...) Să facem o comparaţie: ca şi cum cei care au luat subvenţie pentru Programul Tomata mănâncă propriile roşii şi, după aceea, plătesc taxe pentru ele. Asta este echivalentul acestui caz", a mai explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a respins afirmaţia ministrului Energiei, Virgil Popescu, potrivit căreia introducerea acestei taxe este o obligaţie prevăzută într-o Directivă europeană.

"Capacitatea lor de a lua decizii este foarte limitată şi nici nu înţeleg Directivele europene. Directiva europeană spune explicit prosumatorii au dreptul de a nu fi taxaţi pentru energia pe care o consumă ei. Apoi, Directiva spune că dacă statul membru doreşte să taxeze o poate face în acele trei condiţii foarte limitate. De fapt, sensul Directivei este de a descuraja taxarea pentru autoconsum şi a limita drastic condiţiile în care pot fi taxaţi. Guvernul României vine şi copiază textul în mod prost şi introduce taxe în acele cazuri. Deci, nu s-ar întâmpla absolut nimic românilor dacă nu ar lua acest articol din Directivă. Dacă noi nu vrem să aplicăm aceste cazuri, nu suntem obligaţi să o facem. Întrebarea este cine vrea taxarea asta. Virgil Popescu a spus că nu vrea, Ciolacu a spus că nu vrea. Dar cine vrea? Nu ne obligă Directiva în niciun fel, asta este o prostie şi o proastă practică de a transpune Directive cu copy-paste. Eu nu cred în buna credinţă a acestui Guvern, eu nu cred că pur şi simplu au greşit copiind-o, pentru că sunt alte bucăţi din Directivă unde la traducere au adăugat nişte chestii. (...) Este un exemplu de rea voinţă în traducerea şi transpunerea acestei Directive", a susţinut reprezentantul USR. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready