Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
22:12    |    25/10/2022

Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

În noaptea de sâmbtă spre duminică se schimbă ora, România trecând la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, astfel încât ora 04.00 devine ora 03.00. Duminică, ziua va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.


De ce se schimbă ora în România

Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. Din 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, când ceasul se dă cu o oră înainte, iar trecerea la ora de iarnă are loc în ultima duminică a lunii octombrie.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în ultimul weekend din această lună, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3.00 devine ora 4.00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4.00 devine ora 3.00. Câștigăm, teoretic, o oră de somn.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready