Șeful DSU, Raed Arafat, susține că această creștere a numărului de cazuri reprezintă un semnal de alarmă și începe să fie presiune asupra secțiilor de terapie intensivă.
Arafat nu exclude posibilitatea de a se institui din nou starea de urgență.”La un moment este posibil să trebuiască să suplimentăm locurile la terapie intensivă. Semnalele de alarmă sunt. Insistăm la oameni să respecte regulile de protecție. Mască, dezinfecție, spălare pe mâini. Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut.
Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme. Nu putem să detașăm medicii așa de ușor. Nu pot să zic dacă vom ajunge din nou la starea de urgență. Încercăm să nu ajungem în situația de a alege dintre doi pacienți pe cine să punem la ventilator”, a declarat Raed Arafat la România TV.
În acest moment nu există pericolul instituirii stării de urgență, ci se fac evaluări dacă va fi prelungită starea de alertă după 15 iulie, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „În acest moment nu avem acest pericol al stării de urgență. Gestionăm numărul de cazuri. Gândim, ca și evouție, până pe 15 iulie, dacă e necesară prelungirea stării de alertă sau nu”, a declarat Nelu Tătaru.
El a spus că Institutul Național de Sănătate Publică face evaluări și recomandări. „Apanajul stării de alertă este al CNSU, prezidat de premier. Apanajul stării de urgență este al președintelui Klaus Iohannis”, a amintit el.