Paris
London
New York
Thursday, 26 December, 2024
Last Update 13:59
19:46    |    06/07/2020

Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

Lista medicamentelor potenţiale împotriva maladiei COVID-19 continuă să se reducă: după hidroxiclorochină, studiile clinice europene Solidarity şi Discovery au renunţat, de asemenea, la tratamentul lopinavir/ritonavir, considerat ineficient şi susceptibil de a genera efecte indezirabile, informează luni AFP.

După această decizie, cele două studii clinice contează de acum înainte doar pe un singur medicament, remdesivir, care a obţinut recent o aprobare condiţionată de lansare în Uniunea Europeană.

Asocierea celor două medicamente antivirale lopinavir şi ritonavir, folosită împotriva HIV - virusul care declanşează SIDA - şi comercializată sub numele de Kaletra, fusese deja abandonată la sfârşitul lunii iunie de un alt studiu clinic important, Recovery, coordonat de Marea Britanie.

Aceeaşi decizie a fost luată în comun sâmbătă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru studiul Solidarity, pe care îl organizează, şi de coordonatorii francezi ai unui studiu partener, Discovery.

Totodată, OMS a ales să confirme definitiv renunţarea la hidroxiclorochină, decisă pe 17 iunie.

"Rezultatele preliminare arată că hidroxiclorochina şi asocierea lopinavir/ritonavir nu reduc decât puţin sau chiar deloc mortalitatea în rândul pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 în raport cu tratamentele standard", a anunţat OMS într-un comunicat.

În plus, studiul Discovery a evidenţiat "frecvenţa semnificativ mai ridicată a efectelor indezirabile grave în ceea ce priveşte funcţia renală" la pacienţii care primeau lopinavir/ritonavir, a transmis într-un comunicat Inserm, un institut de cercetare francez care organizează acest studiu.

Aşa s-a întâmplat "mai ales în cazul pacienţilor spitalizaţi şi internaţi la reanimare", au precizat specialiştii de la Inserm.

Potrivit OMS şi Inserm, toate aceste rezultate vor fi publicate într-o revistă ştiinţifică.

Deşi zeci de tratamente împotriva COVID-19 sunt evaluate în această perioadă în întreaga lume, niciunul dintre ele nu a dovedit o eficacitate remarcabilă, cu excepţia unui steroid, dexametazona, administrat bolnavilor cel mai grav afectaţi.

Conform rezultatelor studiului Recovery, dexametazona reduce mortalitatea la bolnavii cel mai grav afectaţi, care sunt conectaţi la dispozitive de respiraţie artificială.

La rândul său, medicamentul remdesivir a obţinut pe 3 iulie o autorizaţie de comercializare condiţionată în cadrul UE, acordată de Comisia Europeană.

Un studiu american a arătat că acest antiviral, dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, reduce uşor durata de însănătoşire a pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 (de la 15 la 11 zile, în medie). În schimb, acest medicament nu a dovedit beneficii în ceea ce priveşte reducerea mortalităţii. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready