Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
18:46    |    14/05/2020

Coronavirusul nu va fi în grupa agenţilor biologici cu risc maxim pentru lucrătorii din UE (Comisia Europeană)

Comisia Europeană a indicat joi că a decis să nu plaseze noul coronavirus în grupa agenţilor biologici cu risc maxim prevăzută în legislaţia europeană privind protecţia lucrătorilor, o decizie criticată de sindicate, transmite AFP.

O directivă europeană din anul 2000 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici la locurile de muncă stabileşte o scară de gravitate pe patru niveluri.

Grupa 1, cu gradul cel mai mic de pericol, nu este 'susceptibilă să provoace o maladie la om'. Grupa a 4-a, cea mai periculoasă, în plus faţă de provocarea de maladii grave, 'constituie un pericol serios pentru lucrători' şi prezintă un 'risc ridicat de propagare în colectivitate'.

Comitetul de progres tehnic (format din Comisia Europeană şi experţi ai statelor membri) 'a emis o opinie pozitivă pentru includerea COVID-19 pe listă (...) cu riscul 3', a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului UE, Marta Wieczorek, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Decizia ar urma să intre în vigoare în cursul lunii iunie, a adăugat ea, precizând că Parlamentul European şi Consiliul (care reprezintă statele membre) au la dispoziţie o lună pentru a i se opune.

Anunţul a provocat nemulţumirea sindicatelor care ceruseră Comisiei să includă coronavirusul în grupa cu cel mai mare risc.

'Regretăm această decizie', a declarat secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), Per Hilmersson, citat într-un comunicat.

CES consideră că ar fi fost perfect oportună includerea coronavirsului în categoria cea mai ridicată (4) 'nu doar din cauza absenţei unui tratament sau vaccin eficace, dar şi pentru că există un risc ridicat de transmitere a virusului de către lucrătorii în contact cu publicul'.AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready