Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
12:42    |    18/11/2019

Orban despre cazul ursului rănit în Harghita: Au tergiversat foarte mult luarea unor decizii

Premierul Ludovic Orban a declarat luni că, în cazul ursului rănit în urma unui accident rutier în Harghita, autorităţile au tergiversat foarte mult luarea unor decizii.

"Conform actelor normative, medicul veterinar ar fi trebuit să evalueze situaţia. Prefectul ar fi trebuit să convoace Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi trebuia luată decizia cu privire la situaţia ursului care trebuia să fie tratat, mai ales am înţeles că în judeţul Harghita există două centre unde se puteau face intervenţii, fie să se ia decizia să-i fie curmate suferinţele. Au tergiversat foarte mult luarea acestor decizii. Am înţeles că medicul veterinar nici nu avea tranchilizante în momentul în care s-a dus acolo. Evident, eu am comunicat şi cu ministrul de Interne şi cu ministrul Mediului. La Ministerul Mediului, la ora 11,05, s-a primit solicitarea de aprobare a deciziei, şi de la 12,00 s-a luat decizia de a pune capăt suferinţelor ursului. În ceea ce priveşte Ministerul de Interne, i-am solicitat ministrului să analizeze acţiunea prefectului în acest caz", a precizat şeful Guvernului.
 
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat luni că prefectul judeţului Harghita a tratat funcţia de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca pe una cu rol decorativ şi a anunţat că va înainta prim-ministrului propunerea ca Jean-Adrian Andrei să fie demis.

"Domnul prefect a greşit în momentul în care a tratat funcţia sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca o funcţie cu rol decorativ. Adică sâmbătă a luat act de eveniment, de ce s-a întâmplat şi a fost suficient în interpretarea domniei sale. Fără să finalizeze, fără să se intereseze, fără să ia măsuri, fără să se implice, astfel încât să nu existe o asemenea situaţie neplăcută", a afirmat Marcel Vela, referindu-se la situaţia generată de ursul lovit de o maşină în judeţul Harghita.

Ministrul a spus că a constatat că nu sunt ordonate sau nu sunt respectate proceduri, iar în acest sens trebuie să verifice cauza şi tot ceea ce a dus la această situaţie prin care prefectura nu s-a implicat.

"Sâmbătă seara, după ce a avut loc incidentul, şi Inspectoratul General de Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au anunţat prefectul, care s-a informat doar la primarul de la Praid dacă e ok şi ce se întâmplă. În mod normal, prefect eşti şi în weekend şi în restul săptămânii. Eu n-am vorbit cu el, i-am transmis secretarului de stat care se ocupă de prefecturi să îl întrebe şi... nu vreau să folosesc cuvinte dure, cred că l-a indus un pic în eroare pe domnul secretar de stat, domnul prefect, că nu a ştiut până duminică dimineaţa", a arătat Marcel Vela.

Sâmbătă seara, un urs a lovit de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Harghita, dr. Lado Zsolt, a declarat duminică, pentru AGERPRES, că animalul avea trei picioare facturate şi ar fi fost imposibil să supravieţuiască în pădure.

Circulaţia pe DN 13A, între Praid şi Sovata, a fost restricţionată duminică dimineaţa, după ce ursul rănit s-a târât pe carosabil, după cum a informat Secţia de Drumuri Naţionale Miercurea Ciuc.

Ursul a fost împuşcat ulterior de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv "Târnava Mare" a sosit duminică, în jurul orei 10,30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare.

Ministrul Afacerilor Interne a demarat duminică procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

"Având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit seara trecută de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de ministrul Marcel Vela", se preciza într-un comunicat al MAI. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready