Marea actriţă Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a încetat din viaţă. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.
Doamna teatrului românesc din ultimele decenii s-a stins discret, aşa cum a trăit în ultima perioadă, când a ales să se retragă din viaţa publică şi de pe scenă, acolo unde a încântat generaţii întregi cu talentul şi energia sa.
Olga Tudorache a fost internată la începutul săptămânii trecute la Spitalul Elias, în urma unei suspiciuni de atac vascular cerebral. Însă progresiv, starea sănătăţii sale s-a deteriorat, joi dimineaţă fiind transferată la Terapie Intensivă.
„În cursul dimineţii zilei de 12 octombire, starea generală s-a agravat în concordanţă cu evoluţia imprevizibilă a bolii. Din aceste motive, doamna Olga Tudorache, a fost internată începând din aceasta dimineaţă în secţia de terapie intensivă a SUUE, pentru supraveghere continuă şi continuarea tratamentului adecvat", a anunţat, joi, un comunicat de presă al medicilor de la Elias. Din păcate, însă, trupul slăbit al marii actriţe a cedat, în cele din urmă. La 88 de ani, după decenii în care a slujit scena teatrului românesc şi a oferit lumii artistice mai multe generaţii de actori talentaţi, Olga Tudorache a făcut o ultimă reverenţă.
Referitor la meseria de actor, Olga Tudorache declara: „În meseria noastră învățăm veșnic. Actorul, chiar dacă nu are la activul său o carieră îndelungată, trebuie să se simtă mereu ca la primul rol, să aibă starea de spirit a unui ucenic. Actoria e o meserie de disciplină. Ca milităria. Trebuie să faci un lucru atunci când ți se cere. Fără talent nu ajungi la meseria de actor, fără disciplină nu poți să o practici.“
Academicianul Răzvan Theodorescu a afirmat miercuri că regretata actriță Olga Tudorache a fost probabil personajul feminin cel mai vizibil al scenei din România în ultimele decenii.
"Olga Tudorache a fost o mare doamnă a teatrului românesc, probabil personajul feminin cel mai vizibil al scenei în ultimele decenii în România. Atât cât am cunoscut-o, pot să spun că era un om de o intransigență profesională și umană care stârnea admirația. Absența ei va fi resimțită mult timp de teatrele din România", a declarat, pentru Agerpres, Răzvan Theodorescu, președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române.