Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
12:01    |    05/10/2017

Întrevedere Macron-Abadi: Drepturile kurzilor trebuie să fie recunoscute în Constituție, susține președintele francez

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat joi, după întrevederea pe care a avut-o la Paris cu premierul irakian Haider al-Abadi, că drepturile kurzilor trebuie să fie 'recunoscute în Constituția' irakiană, informează AFP.

'Pledăm pentru recunoașterea dreptului kurzilor în Constituție (...) Există o cale în respectarea drepturilor popoarelor, cale ce permite menținerea cadrului Constituției și stabilitatea și integritatea teritorială a Irakului', a declarat Macron, comentând cu privire la votul masiv pro-independență acordat la 25 septembrie în timpul unui referendum în Kurdistanul irakian.

La rândul său, premierul irakian a dat asigurări că 'nu dorește o confruntare armată' după acest rezultat în cadrul referendumului asupra independenței Kurdistanului irakian, afirmând totodată că pozițiile statului central trebuie să primeze.

'Lansez un apel tuturor: nu dorim o confruntare armată. Nu dorim confruntări. Însă autoritatea federală trebuie să aibă întâietate', a declarat Abadi la finalul întrevederii cu Macron.

Peste 90% dintre persoanele care au votat în cadrul referendumul desfășurat săptămâna trecută s-au pronunțat pentru independența Kurdistanului irakian, dar Bagdadul consideră consultarea drept neconstituțională.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, premierul irakian a anunțat eliberarea orașului Hawija, unul dintre ultimele două bastioane ale grupării Stat Islamic (SI) din Irak.

'Anunț eliberarea orașului Hawija. A mai rămas de recucerit doar fâșia frontalieră', a declarat el.

Acest succes în bătălia pentru Hawija, lansată la 21 septembrie, intervine în condițiile în care forțele irakiene își continuă luptele pe un alt front, cel din deșertul de la frontiera din vest cu Siria.

În această zonă de-a lungul frontierei permeabile cu Siria, țară sfâșiată de peste șase ani de războiul civil, jihadiștii nu mai dețin decât două localități: Rawa și al-Qaim, la frontiera cu provincia Deir Ezzor din Siria. La 19 septembrie, forțele irakiene au lansat o ofensivă pentru a le recuceri.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready