Paris
London
New York
Wednesday, 24 April, 2024
Last Update 20:20
13:02    |    16/09/2017

Trump: Opțiunile noastre - eficiente și copleșitoare; Kim Jong-Un: Scopul final e să stabilim un echilibru de forțe cu SUA

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a apreciat vineri ca "eficiente și copleșitoare" opțiunile țării sale pentru a face față regimului lui Kim Jong-Un, pe care l-a acuzat că dovedește un "dispreț absolut" pentru vecinii săi, prin lansarea unei noi rachete, transmite agenția EFE.

Aflat în vizită în baza militară Andrews (Maryland) și în fața soldaților din Forțele Aeriene, Trump a asigurat că guvernul său va apăra poporul american de orice amenințare.

"SUA și aliații noștri nu vom fi niciodată intimidați, ne vom apăra poporul, națiunile noastre și civilizația noastră de toți cei care îndrăznesc să ne amenințe modul de viață, și aici includ regimul din Coreea de Nord, care a demonstrat încă o dată un dispreț absolut față de vecinii săi și față de comunitatea globală", a spus Trump.

Liderul de la Casa Albă a subliniat, după ce a vizitat baza militară, că este "mai sigur ca niciodată" că opțiunile SUA pentru a face față amenințării nord-coreene sunt deopotrivă "eficiente și copleșitoare".

Ulterior, a venit și replica lui Kim Jong-Un, difuzată de agenția oficială de presă KCNA.

Potrivit sursei citate, preluată de AFP, liderul nord-coreean a afirmat sâmbătă că țara sa este aproape de a deține arma nucleară, și aceasta în ciuda sancțiunilor internaționale, obiectivul final fiind să ajungă la "un echilibru de forțe" cu Statele Unite.

"Scopul final este să stabilim un echilibru de forțe cu SUA și să facem în așa fel încât conducătorii americani să nu mai îndrăznească să vorbească de o opțiune militară contra Republicii Populare Democrate Coreene", a spus Kim Jong-Un.

El a apreciat că lansarea de vineri dimineața a rachetei cu rază medie de acțiune Hwasong-12, care a survolat Japonia, a fost un succes și a permis creșterea "capacităților nucleare militare" ale țării sale.

"Aproape ne-am atins obiectivul (arma nucleară—n.r.)", a susținut liderul nord-coreean. "Trebuie să arătăm limpede acestor mari puteri naționaliste cum țara noastră și-a atins obiectivul de a dispune de arma nucleară, și asta în ciuda sancțiunilor nelimitate și a blocadei lor", a insistat Kim Jong-Un.

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat ferm" vineri ultimul tir nord-coreean de rachetă care a survolat Japonia, pe care l-a calificat ca "extrem de provocator".

Este vorba de "acțiuni scandaloase", potrivit Consiliului, care cere Coreei de Nord oprirea imediată a acestora.

"Aceste acțiuni nu reprezintă o amenințare doar pentru regiune, ci și pentru toate statele membre ale ONU", se arată într-o declarație a Consiliului de Securitate, publicată la finalul unei reuniuni de urgență cu ușile închise, cu referire la ultimul tip de rachetă, dar și la cel de-al șaselea test nuclear al regimului de la Phenian, din 3 septembrie.

După acest nou test — o bombă H, conform Coreei de Nord — Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate luni o a opta serie de sancțiuni, ce vizează printre altele limitarea exporturilor de petrol și produse rafinate spre Phenian sau interzicerea achizițiilor de textile nord-coreene.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready