00:21    |    10/10/2014

Englezii sunt primii care și-au rezervat camere în Hotelul de Gheață de la Bâlea

 E-mail Print PDF 

Câteva agenții de turism din Marea Britanie au rezervat deja camere în singurul hotel de gheață din România, cel care va fi gata, dacă va fi suficientă zăpadă, pe 25 decembrie, la peste 2.000 de metri altitudine, în munții Făgărașului, la Bâlea Lac, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Vasilica Popa, reprezentanta Hotel of Ice (Hotelul de Gheață) Bâlea.

"Deja avem rezervări făcute, majoritatea de la agenții de turism din Anglia. Avem camere rezervate pentru 31 decembrie, dar și pentru anul viitor, pe 18 februarie. Deocamdată, nu am fixat tarifele de cazare, este posibilă o creștere, însă nu am stabilit. Anul trecut, pentru o noapte, într-o cameră dublă, la Hotel of Ice, tariful a fost de 400 de lei, iar în iglu, de 600 de lei", a precizat Vasilica Popa.

Și în acest an, Hotel of Ice de la Bâlea Lac va avea o capacitate de 12 camere, iar turiștii care vor mai multă intimitate vor avea la dispoziție trei igluuri, toate cu pat dublu matrimonial în interior. Proprietarii Hotel of Ice de la Bâlea Lac speră să fie o iarnă bogată în zăpadă și geroasă, ca durata de viață a ineditului hotel să fie cât mai lungă. Dacă va exista zăpadă suficientă, atunci Hotel of Ice va fi gata cel târziu de Crăciun și din experiența anilor trecuți, acesta va rezista până în aprilie 2015.

Potrivit Vasilicăi Popa, ultimii turiști cazați în 2014 în Hotel of Ice au înnoptat la începutul lunii aprilie. Sezonul trecut, Hotel of Ice a găzduit o mie de turiști, din care peste 70% au fost străini, în special britanici, dar și chinezi, francezi, spanioli, brazilieni, unguri, britanici, precum și din Republica Moldova. În schimb, câteva mii de turiști au vrut neapărat să viziteze Hotel of Ice și să își facă o poză, așa că au urcat cu telecabina peste Transfăgărășan ca să vadă singurul hotel de gheață din România și printre puținele din Estul Europei. Cel mai cunoscut vizitator al Hotel of Ice Bâlea Lac a fost actorul Jean Claude van Damme, venit în acest an la Bâlea Lac ca să filmeze o reclamă.

Anul trecut, de Revelion, Hotel of Ice Bâlea a fost rezervat încă din octombrie de 30 de englezi.

Hotel of Ice Bâlea Lac a reușit în ultimii ani să atragă mii de turiști din toată lumea, care, cel puțin, au dorit să își facă o fotografie în camerele înghețate. Clienții hotelului de gheață și din igluuri nu sunt foarte pretențioși când vine vorba de condiții. Acești turiști se mulțumesc să doarmă în saci de dormit, pături și blănuri, în paturi de gheață, cu noptiere de gheață, fără lumânări sau corpuri de iluminat care ar putea topi hotelul. Nu există nici uși, nici ferestre. Practic, intrarea și ieșirea din camere se face îndepărtând o simplă perdea, care asigură intimitatea. Este singurul hotel fără toaletă, iar recepția este de fapt un bar de gheață unde se pot servi băuturi tari, în pahare de gheață. Toți cei care înnoptează în iglu sau în hotelul de gheață își încep sejurul cu o declarație pe propria răspundere, în care spun că nu au probleme de sănătate cauzate de frig și că își asumă riscul de a răci în camerele de gheață.

În vecinătatea hotelului de gheață există câteva cabane, accesul la baie și toaletă se face non-stop, în una din cabane și la telecabina de la Bâlea Lac.

Cei care vin de obicei să trăiască o experiență extremă în hotelul de gheață de la Bâlea preferă să se încălzească cu mâncăruri fierbinți, în cabanele de lângă și țuică tradițională românească.

Accesul la hotelul de gheață se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-întors fiind de 50 de lei de persoană. În perioada în care hotelul de gheață funcționează, de obicei, afară este un strat de zăpadă de cel puțin un metru jumătate și risc de producere de avalanșe pe versanții care se pot zări de la ieșirea din hotel.

Situată la 60 de kilometri distanță de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, în sensul că nu există nici măcar o cursă regulată cu vreun autobuz. Majoritatea turiștilor ajung aici cu mașinile personale sau în grupuri organizate cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărășanul este închis pe durata iernii, toți turiștii sunt obligați să urce la construcțiile de gheață și cabane, cu telecabina.

Până când săniile vor căra cuburile imense de gheață, tăiate cu drujbele din Lacul Bâlea, pentru ridicarea viitorului hotel, proprietarii de cabane se bucură că deja sunt câțiva centimetri de zăpadă, iar temperatura este în jurul a zero grade Celsius. Meteorologii sibieni anunță însă că vremea se va încălzi de sâmbătă și la Bâlea Lac.

AGERPRES