România este principala destinație aleasă de românii care își fac rezervările online pentru petrecerea concediului de vară din acest an, stațiunile de la munte sunt preferatele turiștilor din întreaga țară, iar litoralul este preferatul bucureștenilor, conform unui studiu al platformei de rezervări hoteliere HotelGuru.ro.
Grecia, Bulgaria și Turcia sunt, conform studiului, următoarele destinații clasate după stațiunile de munte și litoralul românesc. 80% dintre repondenți au declarat că principalul sezon de vacanță este vara, 27% dintre ei au declarat că își petrec vacanța de vară pe litoralul românesc, în timp de 41% au spus că aleg muntele.
Durata unei vacanțe în România se întinde până la 2 săptămâni, cu o medie de 7 nopți, iar bugetul mediu alocat este de 750 lei de persoană. Destinațiile preferate de români sunt zona Transilvaniei, Bran-Moieciu, Valea Prahovei, Sovata, Băile Felix, Bucovina, Maramureș și stațiunile de pe litoralul românesc.
Pentru o vacanță în străinătate, românii care au răspuns studiului sunt dispuși să plătească între 1.000 și 3.000 lei de persoană, în funcție de destinație și serviciile oferite.
Conform studiului, peste 70% dintre românii cu acces la internet se documentează online înainte de a-și alege destinația de vacanță și hotelul unde se vor caza, deși încă sunt reticenți la a face rezervări și plăți online. Doar 28% aleg să finalizeze rezervarea online, în timp ce 39% preferă să facă rezervarea telefonic.
Cei mai mulți români (68%) au declarat că au încredere în site-urile de rezervări online și că folosesc aceste portaluri pentru a citi detalii și recenzii despre unitatea de cazare. Înainte de a-și face o rezervare, 30% dintre români accesează 4-5 site-uri, 11% — peste 10 site-uri și doar 3% accesează un singur site.
HotelGuru.ro este un portal de rezervări online care are listate 1700 de unități de cazare românești din totalul celor peste 13.000 de unități de cazare din Europa de Est afișate pe site. HotelGuru.ro este parte a grupului Szallas.hu din Ungaria, ce a generat rezervări de peste 25 de milioane de euro, în 2013, în Europa Centrală și de Est.
AGERPRES