Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
16:06    |    04/03/2018

Kelemen Hunor: România arată ca un vapor fără un căpitan, pe o mare agitată; nu are o viziune de ţară

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Târgu Mureş, că cea mai mare problemă este lipsa de viziune, lipsa unui proiect de ţară, iar din acest motiv România arată "ca un vapor fără căpitan".

"În această dimineaţă am vorbit despre, şi am analizat în primul rând, situaţia României în 2018. Neavând o miză politică actuală, această şedinţă a noastră are posibilitatea de face o analiză mai relaxată şi am spus că problema cea mai mare, în acest moment, a ţării este lipsa de viziune, lipsa unui proiect de ţară. Ultimul proiect de ţară, dacă se poate numi aşa, a fost intrarea noastră în UE. Din 2007, România arată ca un vapor fără un căpitan, pe o mare agitată, nu ştie unde vrea să ajungă şi nu se ştie care este direcţia. Eu cred că în 2018, în Anul Centenarului, ar trebui să găsim loc pentru un dialog, ar trebui să vorbim despre viitor, despre viitorul nostru comun, despre viitorul României, fiindcă tot ce înseamnă trecutul cunoaştem. Nu putem împărţi. S-ar putea să nu ajungem la un consens, nici nu este acesta scopul nostru, dar să vorbim despre viitor, să încercăm să găsim un proiect de ţară, să încercăm să ajungem la un consens în câteva chestiuni importante ar fi extrem de necesar. Şi noi aici facem o propunere şi chemăm toate partidele politice la un dialog permanent în tot timpul anului", a spus Kelemen Hunor, la finalul prezentării raportului său politic.

Liderul UDMR a susţinut că sunt câteva domenii unde ar trebui găsită o soluţie, făcând referire şi la infrastructura rutieră.

"Nu am putut să străpungem Carpaţii cu nicio autostradă, dar văd că acum avem probleme şi în zona de câmpie, unde nici acolo nu reuşim să construim autostrăzi. Fără o infrastructură rutieră bine pusă la punct nu vom reuşi să atragem investitori şi să avem o dezvoltare economică durabilă. Fără o infrastructură feroviară nu se poate discuta şi nu se poate vorbi despre o ţară cu toate capacităţile şi cu toate resursele puse în joc pentru atragerea investitorilor. Dacă nu reuşim să ne gândim la o reformă administrativă foarte serioasă, atunci iarăşi vom avea o problemă pe termen lung. Reforma administrativă trebuie să însemne şi o apropiere între diferitele regiuni, pentru că discrepanţa a crescut, nu a scăzut în ultima perioadă, a crescut şi creşte în continuare. Nu putem accepta că România este alcătuită din polii de dezvoltare şi restul teritoriului trebuie să fie uitat, trebuie să fie pustiu, trebuie să fie lipsit de investiţii", a mai spus Kelemen Hunor.

În context, liderul UDMR a subliniat că o reformă administrativă este ceea ce ar trebui să intereseze.

"În Codul Administrativ am văzut - a intrat în dezbaterea Senatului - sunt atât de multe probleme încât nici nu ar trebui să-l discutăm, ar trebui să-l respingem în această variantă sau ar trebui să-l modificăm substanţial, fiindcă acest cod, peste Constituţie, dă puteri exagerate prefecţilor şi subprefecţilor. Din punctul meu de vedere, este neconstituţional şi centralizează deciziile, în loc să le descentralizeze. Am impresia că politicienii, când au aprobat în şedinţa de Guvern, nici nu au citit, fiindcă altfel nu-mi explic cum e în programul de guvernare prevăzută descentralizarea, şi în Codul administrativ, o hipercentralizare sau o intenţie de hipercentralizare", a afirmat politicianul.

Kelemen Hunor a precizat că trebuie abordată şi problema sistemului social.

"Un sistem şi o distribuire socială mult mai bine gândită, fiindcă de 15 ani, de aproape 20 de ani, ştim care sunt problemele, dar din diferite raţiuni politice nu suntem în stare să reformăm acest sistem social. Aici eu cred că am putea discuta, în 2018, un dialog despre viitor. Fiindcă festivităţile trec, anul trece, şi dacă nu vom rămâne cu nimic, doar cu câteva monumente inaugurate, eu cred că România face cea mai mare greşeală posibilă în acest moment", a subliniat Kelemen Hunor. AGERPRES


 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready