Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
01:00    |    02/03/2018

Timmermans: România este gata de Schengen

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat joi că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen.

El a arătat că în ceea ce priveşte MCV mai sunt multe lucruri de făcut, dar că acestea pot fi realizate până în 2019, motiv pentru care trebuie intensificate contactele între CE şi România.

"După părerea mea, toate acestea nu au de-a face cu Schengen. Acum este momentul oportun ca celelalte state să recunoască faptul că România este mai mult decât pregătită să devină partener în Schengen şi să fie parte din Schengen, din punct de vedere al accesului vamal şi la aeroporturi. Nu se poate formula o critică vizavi de gradul de pregătire al României. România este gata de Schengen şi România ar trebui să aibă dreptul de a deveni membru în spaţiul Schengen", a spus Timmermans, într-o conferinţă de presă.

Oficialul european a afirmat că România a "îndeplinit un miracol în ultimii 20 de ani" în ceea ce priveşte sistemul judiciar.

"Ceea ce aţi făcut dumneavoastră cu sistemul judiciar este ceva nemaipomenit, magnific şi cred că am ajuns într-un loc unde nu mai există cale de întors. Ceea ce s-a făcut în România în lupta împotriva corupţiei este nemaipomenit şi trebuie să conlucrăm pentru a atinge acest deziderat", a afirmat Timmermans.

În schimb, el a precizat că în unele sectoare s-a realizat o stagnare, dar s-a declarat încurajat de întâlnirile avute cu oficialii români.

"Nu suntem mulţumiţi apropo de progres, ci în unele sectoare chiar s-a înregistrat o stagnare, dar această situaţie se poate remedia. Dacă se reiau sau se continuă eforturile, dacă se intensifică această cooperare între sectoarele Guvernului, dacă se iau măsuri şi se valorifică experienţa, dacă se fac toate aceste lucruri atunci vom alerga şi pe ultima sută de metri a maratonului, dar dacă nu şi dacă există doar stagnare şi dacă mergem înapoi, eu voi face tot ce-mi stă în putere ca să împiedic acest lucru. (...) Sunt încurajat de întâlnirile de astăzi, fiindcă eu consider că atât la nivelul Parlamentului, cât şi la nivelul Guvernului există o voinţă puternică de a merge înainte, de a progresa", a arătat Timmermans.

El a mai arătat că nu există nicio relaţie între MCV şi articolul 7 din tratat.

"Nu există nicio ameninţare sistemică faţă de statul de drept. Aveţi un sistem judiciar puternic şi independent. Ce facem noi este să cooperăm şi să verificăm dacă se iau măsurile necesare şi încercăm să facem astfel încât toate aceste etape să fie parcurse cum trebuie", a spus Timmermans. AGERPRES


 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready