The head of Czech diplomacy and leader of one of the oldest noble houses in Bohemia, Karel Schwarzenberg, spoke in an interview to Gandul and Stirile Pro TV about how he thinks Europe can get out of the crisis and the opportunity Romania missed in what regards using the wisdom and experience of King Mihai I.
The path out of the crisis will be a long one, longer than anyone estimated until now, the Czech foreign minister said.
“I want to remind you that the last big crisis, in 1929-1930, (…) only ended when war preparations began. When Germany began its arming program and Roosevelt began in the US because he knew that he had to face the Japan war, then all states began arming. Unemployment came to an end then. But the price we paid was a little too tough,” he said.
Schwarzenberg, who is also a member of the prestigious Bilderberg club, believes Romanians should pay more attention to the speech King Mihai I gave in Parliament.
“I was impressed that at 90, he stood there and delivered a perfect speech… Now, as a king, at 90, I think his possibilities are limited. At 90, you have a limited time to have any influence. It would be good if people listened to him. I definitely believe that (Romania) could have used him more in the past. Because he is much respected, he has a lot of experience and in one of the most difficult times for Romania, he showed he has the right judgment and courage.”
The Czech diplomat also voiced support for Romania and Bulgaria Schengen accession, saying that the Czech Republic does not agree to the Netherlands and Finland’s stance and their decision to “change the rules during the game.”
Ministrul de Externe al Cehiei: “Ultima mare criză economică a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru RĂZBOI”
Şeful diplomaţiei din Cehia şi capul uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg a vorbit, într-un interviu pentru Gândul şi Ştirile Pro TV, despre cum vede ieşirea Europei din criză, dar şi despre ocazia pe care România a ratat-o, în ce priveşte "folosirea" înţelepciunii şi experienţei regelui Mihai I.
Calea de ieşire din această criză va fi una lungă, mult mai lungă decât a estimat cineva până acum, crede şeful diplomaţiei din Cehia.
"Vreau să vă reamintesc că ultima mare criză, din 1929-1930, a durat de-a lungul anilor '30 şi a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război. Când Germania a început programul de înarmare, apoi Roosevelt l-a început în SUA, pentru că ştia că trebuia să susţină războiul cu Japonia, apoi toate statele au început înarmarea. Apoi şomajul a luat sfârşit. Dar, desigur, preţul pe care l-am plătit a fost un pic cam dur", spune Karel Schwarzenberg.
Problema Greciei nu este de fapt doar a sa, ci este problema tuturor, spune diplomatul, iar "cetăţenii vor plăti până le iese pe nas" pentru "iresponsabilitatea" celorlalte state europene.
"Sper ca Grecia să poata evita default-ul. Sper! Grecia a cheltuit bani pe care nu îi avea, bani pe care îi imprumutase. Cetăţenii vor plăti până le iese pe nas. A fost o greşeală a liderilor greci din ultimul deceniu, a fost o iresponsabilitate a statelor europene, care ştiau că datoria creştea, dar au continuat să o finanţeze, în loc să ia măsuri dure cu ani în urmă".
Schwarzenberg, care este şi membru al prestigiosului club Bilderberg, crede că românii ar trebui să asculte cu mare atenţie discursul pe care regele Mihai I l-a ţinut în Parlament.
"Am fost impresionat că la 90 de ani a stat acolo şi a ţinut un discurs perfect. ... Acum, ca rege, el are 90 de ani, cred că posibilităţile îi sunt limitate. La 90 de ani ai un timp limitat pentru a mai exercita vreo influenţă. Dar ar fi bine dacă oamenii l-ar asculta. Cu siguranţă, cred că (România) ar fi putut să-l folosească mai mult în trecut. Pentru că este foarte respectat, are o mare experienţă şi a dovedit într-una dintre cele mai dificile perioade pentru România, că are o judecată potrivită şi curaj".
Diplomatul s-a plâns de problemele pe care compania CEZ le-a avut în România, fapt care ţine la distanţă investitorii cehi şi nu numai de ţara noastră. În schimb, a dat asigurări că Cehia nu este de acord cu metodele folosite de Olanda şi Finlanda, de a împiedica România şi Bulgaria să adere la Schengen schimbând regulile în timpul jocului.
"Cehia crede că nu este în spiritul Uniunii Europene ca, în timpul procesului, să pui brusc noi condiţii. Sunt destul de dezamăgit de punctul de vedere al câtorva state europene care blochează acest proces pentru moment. Suntem fermi convinşi că acesta nu este un mod potrivit de a trata state membre ale Uniunii Europene".
Totuşi, aderarea României la Schengen se va rezolva abia anul viitor, crede ministrul ceh de Externe, pentru că deocamdată "toţi politicienii au capul plin de criza economică şi este o problemă care trebuie rezolvată până la sfârşitul anului".