Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
08:55    |    30/08/2017

Milioane de țânțari purtători ai unei bacterii au fost eliberați în orașul Rio de Janeiro

Milioane de țânțari Aedes aegypti purtători ai unei bacterii au fost eliberați marți în orașul Rio de Janeiro pentru a limita propagarea virusurilor Zika, Dengue și Chikungunya, relatează AFP.

Institutul brazilian de cercetări Fiocruz participă la programul 'Eliminarea virusului dengue' condus de Australia din 2016 și care constă în producerea la scară amplă de țânțari purtători ai bacteriei "wolbachia", comună la insecte precum fluturi, libelule sau păianjeni.

Fiocruz produce în prezent 1,6 milioane de țânțari în fiecare săptămână pe baza unor larve importate din Australia și speră să atingă cantitatea de 3 milioane săptămânal.

Legiunile de insecte sunt eliberate în speranța de a se reproduce cu alți țânțari și de a le inocula această bacterie care va fi transmisă și generațiilor viitoare.

"Am descoperit că atunci când țânțarul Aedes aegypti este purtător al bacteriei wolbachia, aceasta îi reduce capacitatea de a transmite virusuri precum cel de Dengue, Zika sau Chikungunya", a declarat AFP Luciano Moreiro, responsabil al proiectului împotriva bolii Dengue la institutul Fiocruz.

În acest fel, cercetătorii speră să împiedice noile epidemii, precum cea de Zika, care a plasat Brazilia în stare de alertă în 2015, o alertă care a fost ridicată de abia în mai anul acesta.

Acești țânțari nu prezintă un risc sanitar pentru populație și nici pentru mediul înconjurător, potrivit institutului.

Țânțarii Aedes aegypti proliferează în orașele înconjurate de ape stătute.

Specialiștii estimează că lupta împotriva acestor virusuri nu va putea fi câștigată definitiv, cât timp milioane de locuitori trăiesc în condiții sanitare precare și nu au acces la surse sigure de apă.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready