Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
00:22    |    22/07/2017

ONU: Numărul deceselor cauzate de SIDA, redus la aproape jumătate din 2005

Cota persoanelor cu HIV care au acces la tratament medical a depășit 50% pentru prima dată, a informat joi Organizația Națiunilor Unite (ONU), citată de DPA.

În plus, numărul anual al persoanelor care mor din cauza SIDA s-a redus la aproape jumătate, de la 1,9 milioane la 1 milion, între 2005 și 2016 potrivit UNAIDS (Programul Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA.).

Anul trecut, 36,7 de milioane de persoane din întreaga lume trăiau cu virusul care slăbește sistemul imunitar și poate duce la SIDA. Dintre aceștia, 53% au reușit să obțină tratamentul necesar pentru suprimarea virusului.

În Africa de sud și de est au fost înregistrate cele mai dramatice îmbunătățiri, în contextul în care numărul anual de noi infecții a scăzut cu 29% din 2010, în timp ce numărul anual de decese cauzate de SIDA a scăzut cu 42%. În aceste două regiuni din Africa, speranța de viață a crescut cu 10 ani în ultimul deceniu.

Pe fondul unei tendințe în general pozitive, UNAIDS a atras însă atenția asupra evoluțiilor din Europa de Est și din Asia Centrală, singurele regiuni din lume unde infecțiile cu HIV și decesele cauzate de SIDA sunt în creștere. Se estimează că 42% din infecțiile din aceste regiuni sunt cauzate de acele contaminate folosite pentru injectarea drogurilor.

Africa de Nord și Orientul Mijlociu sunt alte două regiuni problematice, în contextul în care doar una din cinci persoane care trăiesc cu HIV în aceste regiuni are acces la tratament pentru suprimarea virusului, a precizat UNAIDS.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready