Totodată, vânzarea de smartphone-uri va fi în acest an de aproximativ 1,56 de miliarde de unităţi, contribuind la o piaţă de 484 de miliarde de dolari, în revenire după 2019, când vânzările pe acest segment au scăzut cu 2,5% faţă de anul anterior.
"Cipurile AI pot îndeplini sau accelera unele funcţii care implică 'machine learning' şi care asigură o gamă largă de funcţionalităţi precum biometrie, detectare şi recunoaştere facială, orice este legat de realitatea augmentată şi virtuală, filtre de imagine, recunoaştere şi asistenţă vocală, traduceri şi îmbunătăţirea calităţii fotografiilor făcute de camerele telefoanelor mobile", se menţionează în document.
Studiul explică şi că utilizarea cipurilor AI va elimina dependenţa utilizatorului de o conexiune permanentă la internet şi va ajuta dispozitivele să funcţioneze mai bine, mai repede şi să utilizeze mai puţină energie. De asemenea, dispozitivele care au încorporate cipuri AI vor îmbunătăţi gradul de securitate şi de asigurare a confidenţialităţii, la preţuri accesibile pentru clienţi. Companii precum Samsung, Apple şi Huawei folosesc deja procesoare AI.
În ceea ce priveşte reţelele 5G, Deloitte estimează că, până la sfârşitul anului 2020, peste 100 de companii din întreaga lume vor începe testarea reţelelor 5G private, fie prin achiziţionarea propriei infrastructuri, pentru a cărei operare vor apela la un operator de telefonie mobilă, fie prin construirea şi întreţinerea propriei reţele 5G, pentru care vor cumpăra spectru.
"Reţelele 5G private reprezintă o opţiune pentru companiile foarte mari care doresc să profite de avantajele extraordinare ale tehnologiei 5G - cum ar fi fiabilitatea şi viteza mare, latenţa mică, eficienţa energetică şi conexiunea wireless pentru trafic de mare densitate - şi nu vor să se conecteze la o reţea publică 5G", se mai precizează în document.
Studiul menţionează că porturile, aeroporturile şi alte centre logistice similare vor fi printre primele care vor folosi reţele 5G private. De asemenea, studiul Deloitte estimează şi că, până la sfârşitul anului 2020, vânzările roboţilor pentru companii vor ajunge la aproape un milion de unităţi, dintre care peste 50% vor fi utilizaţi pentru a oferi asistenţă angajaţilor în derularea unor activităţi, în special pentru cele care nu ţin de procesul de fabricaţie, iar restul vor fi roboţi industriali, cu braţe mecanice, folosiţi în industriile grele.
Totodată, vânzările de roboţi industriali vor înregistra o creştere de 10% a numărului de unităţi în 2020, potrivit studiului. În prezent, piaţa de roboţi industriali este dominată de China, unde în 2018 s-au vândut 154.000 de unităţi (36% din cererea globală), ţară urmată de Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud.
Cu toate acestea, după numărul de unităţi vândute, piaţa roboţilor este în continuare dominată de segmentul dedicat consumatorilor, care include roboţi proiectaţi pentru sarcini precum aspirarea prafului, tunderea gazonului, curăţarea ferestrelor, precum şi roboţi de divertisment, în principal jucării fabricate în Asia.
Din cei aproape 22 de milioane de roboţi vânduţi la nivel mondial în 2019, 97% au fost dedicaţi consumatorilor şi doar 3% companiilor.
"România urmează tendinţele globale, iar folosirea soluţiilor tehnologice este un subiect evidenţiat deseori atât în sectorul privat, cât şi în cel public. Ţara noastră ar putea fi printre primele care vor folosi smartphone-uri cu cipuri AI încorporate, având în vedere creşterea pieţei locale de dispozitive mobile premium. Cu toate acestea, rămâne de văzut în ce măsură tendinţele globale în tehnologie vor fi afectate de coronavirus, ale cărui efecte variază de la anularea evenimentelor importante de specialitate, cum ar fi Mobile World Congress din Barcelona, până la încetinirea producţiei în China, ţară care rămâne un furnizor important pentru piaţa mondială de tehnologie", a declarat Andrei Ionescu, partener coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate. AGERPRES