13:53    |    05/10/2017

Mugur Isărescu: Costurile cu litigiile apasă atât pe clienți, cât și pe bănci

 E-mail Print PDF 
Costurile cu litigiile afectează atât clienții, cât și băncile, iar pentru costuri mai reduse ale creditelor trebuie să le luăm și pe acestea în calcul, a declarat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința "Soluționarea alternativă a litigiilor din domeniul financiar-bancar".

"Legea și instituția împreună fac ca și în România, înainte de a interveni instanțele judecătorești sau chiar evitând judecata lor, dacă băncile și clienții lor ajung în litigiu să aibă drept egal la informație corectă, adevărată și la îndrumare. Este un mare pas înainte, pentru că multe dintre litigii apar din lipsă de informații, din lipsă de cunoștințe, neînțelegeri. Acest lucru reduce enorm și costurile. Costurile cu litigiile apasă pe ambele părți și, dacă vrem să avem costuri ale creditelor mai scăzute, dobânzi mai scăzute, comisioane mai scăzute, trebuie să ne gândim și la aceste costuri", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că ideea de a înființa un mecanism pentru soluționarea litigiilor i-a fost prezentată de un bancher în anii '90.

"Către '91-'92 un bancher român, acum pensionat, mi-a spus: Faceți un centru de ..., nu l-a numit conciliere, i-a spus atunci de împăcare. O să vedeți câte conflicte vor apărea în timp între bănci și creditori. Dacă se duc toți în instanță, or să îngroape instanțele în dosare care nu au sfârșit. Mai ales că întotdeauna creditul are și o parte emoțională. Este o mare bucurie când îl iei și o mare dificultate când începi să îl plătești. Iar dacă îl plătești jumătate din viața ta, apoi nu e deloc o plăcere", a afirmat el.

Acesta a subliniat că există directive europene despre protecția consumatorilor și despre instituirea de mecanisme de soluționare a litigiilor. Mugur Isărescu a menționat faptul că Directiva 17/2014 se referă la ajutorarea celor care nu își pot achita creditelor și nu a celor care nu vor să plătească.

În final, acesta a precizat că "merge acasă, la BNR, pentru a avea grijă de ROBOR".
 
Agerpres