00:37    |    27/03/2014

Oamenii de afaceri arabi vor să investească in litoralul românesc, însă cer reglementări legislative clare

 E-mail Print PDF 

Oamenii de afaceri arabi sunt interesați să investească în țara noastră, însă vor ca autoritățile române să le prezinte studii de fezabilitate pentru proiecte și, totodată, reglementări legislative "clare", a afirmat miercuri la Constanța ambasadorul Statului Palestina la București, Ahmad Bader Aqel, în calitate de decan al ambasadorilor țărilor arabe acreditați în țara noastră.

El a condus o delegație formată din ambasadori ai țărilor arabe la București care a efectuat o vizită în județul Constanța cu scopul dezvoltării relațiilor bilaterale româno-arabe în privința investițiilor.

"În ultimii ani a existat un progres foarte bun al relațiilor între România și statele arabe. În ultimul an schimbul economic între statele arabe și România a atins trei miliarde de dolari, cu 20% mai mult. (...) Am decis să ajungem și la autoritățile locale pentru a obține mai multe contacte. (...) Am rugat autoritățile să vină cu studii de fezabilitate pentru anumite proiecte, să ni le transmită, iar noi să le transmitem oamenilor noștri", a afirmat, într-o conferință de presă organizată la Prefectură, diplomatul palestinian.

Referitor la numărul turiștilor arabi care vizitează țara noastră, ambasadorul a spus că nu este mare pentru că "nu există prea multă informație în exterior cu privire la România", iar sistemul de acordare a vizelor este "anevoios".

Ahmad Bader Aqel a afirmat că este încântat de stațiunea Mamaia, după ce a vizitat-o timp de câteva ore, menționând totodată că oamenii de afaceri arabi sunt interesați să investească atât pe litoralul românesc, cât și în întreaga țară.

"Există deschidere pentru investiții. Sunt sute de milioane de dolari gata să fie investiți, dar investitorii doresc proiecte sigure, siguranța investițiilor, reglementări clare, există multe probleme pe partea legislativă românească și trebuie rezolvate toate aceste probleme", a declarat Ahmad Bader Aqel.

Conform acestuia, există premisele consolidării relațiilor comerciale și a investițiilor în România.

"Avem toate premisele de a continua relațiile comerciale și investițiile în România. (...) Noi dorim ca aceste relații să fie și mai puternice. (...) Am vizitat compania de apă RAJA Constanța și am rămas plăcut impresionați de investițiile și de nivelul la care se lucrează acolo, motiv pentru care cred că vom avea o colaborare foarte intensă cu această companie", a spus ambasadorul.

Prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, a evidențiat potențialul pentru investiții pe care îl are județul în diferite domenii de activitate.

"Ca potențiale zone de investiții pentru oamenii de afaceri putem vorbi despre domeniul energiei. Avem Centrala Nucleară de la Cernavodă, cu două reactoare funcționale. Aici se poate discuta despre investiții în reactoarele trei și patru. În domeniul agriculturii, se pot, de asemenea, stabili relații durabile din punct de vedere investițional, județul Constanța având 480.000 de hectare de teren agricol, dar și 70.000 de hectare de pășuni și viță-de-vie. În ceea ce privește turismul, și aici putem vorbi despre un potențial investițional ridicat, stațiunea Mamaia, dar și stațiunile din sudul litoralului oferind numeroase astfel de oportunități. După cum știți, Constanța este și cel mai mare port la Marea Neagră, ceea ce înseamnă că și aici putem vorbi despre un imens potențial investițional, fiind și un punct foarte important pentru traficul de mărfuri către Europa, fie pe Canalul Dunăre — Marea Neagră, fie pe calea ferată sau pe cea rutieră", a spus prefectul Radu Volcinschi.

Din delegația condusă de ambasadorul Palestinei în țara noastră au făcut parte ambasadorul Regatului Arabiei Saudite, Abdulrahman I. Al Rassi, ambasadorul Irakului, Omer Ahmed Karim Berzinji, ambasadorul Sudanului, Mohamed Eltayeb Gasmalla Mudawi, și ambasadorul Qatarului, Saad Mohamed Saad Al-Kobaisi.

AGERPRES