Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
14:17    |    19/10/2017

Bodog: Demisia mea nu rezolvă problemele din sistem și nici accesul pacienților la medicamente

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi la un forum organizat la Palatul Parlamentului că dacă și-ar da demisia problemele din sistem nu vor fi rezolvate și nici accesul pacienților la medicamente.

"Mi se cere demisia pentru orice. Dacă ies din casă, mi se cere demisia. Dacă intru în minister, mi se cere demisia. Dacă ies din minister, mi se cere demisia. Asta nu este o problemă. Demisia ministrului Sănătății nu rezolvă problemele din sistem și nu rezolvă nici accesul pacienților la medicamente", a declarat ministrul la o dezbatere pe teme de sănătate.

Referindu-se la taxa clawback, Florian Bodog a spus că va propune o soluție care nu este adresată deocamdată companiilor producătoare de medicamente.

"Această soluție nu va fi deocamdată adresată nici companiilor producătoare de generice, nici companiilor producătoare de inovative. Asta este o soluție care va atinge un anumit segment de preț. La asta lucrăm împreună cu CNAS", a afirmat el.

În ceea ce privește malpraxisul, Bodog a afirmat că va discuta cu membrii comisiilor parlamentare de Sănătate ori să fie introduse prevederi cu privire la acest aspect în noua lege a sănătății, ori să se facă o lege specială.

Ministrul a mai afirmat că problema imunoglobulinelor este o problemă europeană.

"(...) Imunoglobulinele au o problemă de producție. Nu se produc la nivel european. Ele sunt dirijate de către companii — de ce să nu recunoaștem — spre țări care plătesc un preț mai mare. Este o problemă de stoc, la fel cum a fost și cu vaccinul hepatitei, și se pare că în curând se va rezolva. (...) Fiecare dintre noi avem informații cu privire la faptul că unele companii producătoare au oameni care sunt implicați în exportul paralel. Mi-aș dori să existe o anchetă pe tema aceasta, o anchetă internă a fiecărei firme, și să îi arate cu degetul. Pentru că nu exportă producătorii, este adevărat, dar marfa ajunge la depozitele exportatoare printr-un mecanism. Noi avem toată linia. Dar aș dori să știu și cine sunt oamenii din spatele acestor rețele care exportă medicamente", a mai declarat Florian Bodog.

Miercuri, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) i-a solicitat premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sănătății, Florian Bodog, și a președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, pentru încălcarea programului de guvernare și promovarea unor politici de sănătate în detrimentul pacientului.

"Este inacceptabil ca, în timp ce pacienții nu mai găsesc medicamente generice cu preț redus din cauza taxei clawback sau le găsesc la prețuri ce necesită coplată, oficiali de rang înalt să susțină că taxa clawback nu a crescut în ultimul an, că este la un nivel 'rezonabil', iar bugetul alocat consumului de medicamente s-ar fi dublat în ultimii ani", a declarat Laurențiu Mihai, director executiv al APMGR, potrivit unui comunicat al asociației.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready